Po roční pauze má turnaj J&T Banka Prague Open opět českou vítězku. Poprvé se jí stala Petra Kvitová, která do turnaje vstoupila jako nasazená dvojka. V cestě za titulem ztratila jediný set, a to právě v sobotním finále. Mihaelu Buzarnescuovou z Rumunska v něm za dvě hodiny a čtvrt porazila 4:6, 6:2, 6:3. Tradice tím pádem nebyla narušena: i letošní finále se protáhlo do třech setů.

„Chtěla bych především poděkovat divákům,“ prohlásila šťastná vítězka. „Celý týden chodili v neskutečném množství a podporovali mě, čehož si vážím.“ Finále začalo podobně jako předchozí představení Kvitové ve Stromovce. Rychle vedla 4:1, Rumunka se na kurtu hodně zlobila, ale pak se vítězný stroj zasekl. Češka začala kupit chyby, zatímco její soupeřka byla čím dál trpělivější a přesnější. Získala pět gamů za sebou a set otočila.

Pak už to byla Kvitová jako v předchozích zápasech. Suverénní, razantní a hlavně přesná. Hned na začátku obou setů sebrala Rumunce, hrající první turnajové finále na antuce a teprve druhé celkově, servis a vedení už udržela. „Jsem ráda, že jsem po letech mohla stát na zdejším kurtu,“ řekla. A dál už ji přepadly emoce. „Loni jsem tady seděla v lóži a nečekala, že o rok později budu držet trofej. Děkuju všem, co mi v cestě zpátky pomohli.“ Kvitová tak po turnajích v Petrohradu a Dauhá získala už třetí titul v sezoně.

„Nikdy jsem nečekala, že na zdejší zápasy bude chodit tolik lidí. Byl to skvělý týden,“ řekla poražená finalistka. „Děkuju rodině, která mě překvapila a přijela. Pardon, že jsem nevyhrála.“

Před finále proběhla na centrálním kurtu vzpomínka na Janu Novotnou. Zúčastnili se jí její rodiče i někdejší soupeřky a spoluhráčky Martina Navrátilová a Helena Suková. Součástí ceremoniálu byla minuta ticha, projekte fotografií Jany Novotné a předání prstenu Tenisové síně slávy. „Je mi velkou ctí předat tento prsten rodičům Jany, za účasti českého publika,“ řekla přímo na kurtu Martina Navrátilová. „Vážená paní Libuše, vážený pane Františku, nepovedlo se nám to dát Janě, tak ho předávám vám,“ dodala už v slzách.

Následné finále bylo beznadějně vyprodané. Za celý týden přišlo do Stromovky celkem více než 25 tisíc diváků. „Chtěla bych poděkovat skvělým divákům i všem, kteří turnaj pomáhali organizovat,“ prohlásila ředitelka akce Petra Černošková. „Mé přání bylo jako vždy: aby byla Češka ve finále a abychom tu během týdne nemrzli. To první splnila Petra. A počasí bylo neuvěřitelné.“

Foto: www.jtbopen.cz