Praha se těší na ten nejlepší domácí curling – závěr nejvyšší české mužské soutěže je tady. Hrát se bude o titul mistra republiky a účast na listopadovém mistrovství Evropy ve Švédsku.
Buďte u toho a přijďte fandit! Hraje se od čtvrtka do úterý na Roztylech.

Ze základní části extraligy do finále postoupili 4 týmy. Vítěz získá právo reprezentovat Českou republiku na podzimním mistrovství Evropy (které proběhne 15. – 23. listopadu ve Švédsku). Finále se uskuteční od 21. do 26. března v Praze na Roztylech.

V kategorii mužů je sestava týmů ve finále stejná jako vloni. Obhájce titulu, tým Kolibris 1 skipa Davida Šika, skončil letos po základní části na druhé příčce. Nejúspěsnějším celkem po základní části je Sem Tam Brno skipa Lukáše Klímy. Tento tým je ale prakticky nový. Po odchodu dlouholetého reprezentanta Jiřího Snítila do sportovního důchodu převzal vedení týmu dřívější viceskip Klíma a sestavil současný výběr z dalších mladých hráčů. Dále se ve finále představí loňský vicemistr Tabery–Zbraslav (skip Kryštof Tabery) a nejen dle názvu mladý tým Dion Young Boys (skip Jaroslav Vedral), který vloni uhrál čtvrtou finálovou příčku.

Základní část finálového turnaje se skládá ze dvou kol vzájemných utkání, po nichž se určí pořadí. První tým postoupí přímo do finále, druhý a třetí celek si zahrají semifinále. Samotné finále se hraje na dvě vítězství. Obdobně proběhne i finálový turnaj MČR žen, který se koná na Roztylech 4. – 9. dubna.

Akce je určena široké veřejnosti. Sledovat ji můžete i na Facebookové události

Adresa:

  • Curling Arény Roztyly: Komárkova 12, Praha 11.

O curlingu

Curling je týmový sport pro všechny věkové kategorie. Mohou ho dokonce úspěšně hrát už děti kolem osmi let. A to i přesto, že kámen váží bezmála dvacet kilogramů!

Curling patří mezi zimní olympijské sporty a u nás ho provozuje na pět stovek registrovaných hráčů. Ale není zas tak úplně snadný, jak se na první pohled zdá. Nejdůležitější v tomto sportu je schopnost koncentrace, odhad vzdálenosti a strategické myšlení.

Curlingové minimum

Do utkání proti sobě nastupují dva čtyřčlenné týmy se sadou osmi kamenů pro každé mužstvo. Odházení všech šestnácti kamenů na cíl se nazývá end. Soutěžní utkání je hráno na osm nebo deset endů, případně na časový limit.

Cílem je oproti soupeři umístit a udržet své kameny blíž středu kruhů. V tom samozřejmě významnou roli hrají i další hráči z týmu – metaři, kteří metením speciálním koštětem můžou změnit směr a délku dráhy kamene.

Led je věda

Curling se hraje v krytých halách, aby byly zajištěny podmínky kvality ledové hrací plochy, která musí být bez jakýchkoli nerovností. A proto je výroba takového ledu trochu věda. Musí se totiž dbát na složení vody, teplotu ledu, teplotu vzduchu, u kterého se navíc prověřuje jeho vlhkost a proudění.

Led se při přípravě řeže, následně kropí a opět mírně seřízne. Kropením vznikají na povrchu drobné zmrzlé kapky, které snižují následnou třecí plochu mezi ledem a hracím kamenem.

Zdroj / Foto: Český svaz curlingu / Lenka Hronová