Čtrnáctý ročník největšího mezinárodního turnaje v moderní disciplíně freestyle frisbee Frisbeer Cup se uskuteční 13. až 15. března na pražských Vinohradech.

Určitě znáte barevný létající talíř, který sviští vzduchem – tedy pokud s ním umíte alespoň trochu zacházet. Je to dokonce jedna ze světově nejpopulárnějších a nejrozšířenějších hraček. Kromě klasického házení v parku nebo na pláži existuje i několik sportovních disciplín. Jednou z nich je freestyle frisbee.

„Freestyle frisbee je totální využití potenciálu létajícího talíře. Jedná se o předvádění náročných akrobatických a technických triků s diskem, při kterém je využívána především rotace talíře a všechny jeho možnosti létat vzduchem,“ vysvětlují organizátoři Frisbeer Cupu.

Turnaj a mistrovství

Tohoto mezinárodního klání se každoročně a v hojném počtu účastní elitní sportovci z celého světa. Díky tomu si Frisbeer Cup vydobyl statut vůbec největšího a nejprestižnějšího turnaje, který se koná v tělocvičně.

„Frisbeer Cup nabízí velmi atraktivní diváckou podívanou. Nejenže uvidíte, co všechno se dá provádět s létajícím talířem v podání těch nejlepších světových hráčů, ale budete žasnout také nad exhibicemi mistrů dalších freestylových sportů jako je footbag, yoyo, freestyle fotbal, flatland nebo karate,“ lákají diváky organizátoři.

Na Vinohrady přijede přibližně 70 hráčů. Českou republiku jich bude reprezentovat 10, přičemž nejžhavějšími želízky v ohni jsou Pavel Baranyk a Jakub Koštel, oba z TOP 10 světového žebříčku.

Pravidla soutěže

Soutěž spočívá v provádění technických a akrobatických triků s rotujícím létajícím talířem. Bojují týmy dvojic a trojic, které předvádí sestavy připravené do předem zvolené hudby. Porotci hodnotí provedení, obtížnost a umělecký dojem, jako třeba v krasobruslení.

Konkrétně uvidíte soutěž Open pairs, Mixed pairs (smíšené páry), Woman pairs a Open Coop (otevřené trojice). Nebude chybět ani velmi atraktivní exhibiční individuální disciplína zvaná TurboShred.

Historie turnaje

A jak to všechno začalo? V roce 2017 zavítal do našeho hlavního města americký guru freestyle frisbee Tommy Leitner a pro skupinu začínajících nadšených hráčů uspořádal malou soutěž. Nastartoval se tím rozvoj české freestylové komunity, která se stala také jednou z největších v Evropě.

Co se týče historie samotného freestyle frisbee, tak první triky s létajícím talířem začali vymýšlet mladí Američané zkraje 70. let minulého století. Začátky patřily rozlehlým kalifornským plážím s ideálním větrem od moře, ale například také Central Parku v New Yorku.

Hráči tvoří unikátní celosvětovou komunitu a rozhodně stojí za to přijít se na ni podívat.

HARMONOGRAM AKCE

Pátek 13. 3.

14:00 – kvalifikační kola Open pairs (dvojice)

17:30 – kvalifikace Turboshred (jednotlivci)

Sobota 14. 3.

12:30 – kvalifikační kola Open pairs (dvojice)

16:00 – kvalifikační kola Mixed pairs (smíšené dvojice)

Neděle 15. 3.

13:00 – finále Women pairs (ženské páry)

13:00 – 16:00 – soutěž v discgolfu pro veřejnost – bude probíhat v malé tělocvičně

13:30 – finále Open pairs (páry)

14:15 – finále Mixed pairs (smíšené páry)

15:00 – finále COOP (trojice)

16:00 – finále Turboshred 1v1 (jednotlivci)

16:30 – vyhlášení zimní série Pražské discgolfové ligy a předání cen vítězům + vyhlášení discgolf putting contestu

17:00 – vyhlášení vítězů Frisbeer Cupu

INFORMACE O AKCI

  • 13. 3. až 15. 3.
  • TJ Sokol Královské Vinohrady
  • Polská 2400, Praha 2 – Vinohrady
  • Vstupné zdarma
  • Více informací na Facebooku
Trailer 2020:

Foto: archiv