Připravili jsme si pro vás unikátní přehled běžeckých tras na území hlavního města. Naleznete v něm mimo jiné náročnost, parametry trasy a další zajímavosti. Nechybí zde ani nezbytné informace o délce tras, možností parkování či fotografie. Tentokrát jsme se zaměřili na Prahu 7, kde se podíváme na Letnou a do Stromovky.

LETNÁ

Městská část: Praha 7 

Start/cíl: roh atletického hřiště u gymnázia Nad Štolou

Délka: 2,8 km

Náročnost: nenáročné, bez většího převýšení, vedeny po asfaltových komunikacích

MHD: metro „C“ Vltavská + 10 min chůze, tramdo zastávky Sparta nebo Korunovační

Parkování: placené parkování v ulici Kostelní


PARAMETRY TRASY

Vyběhneme po asfaltové cestě podél atletického hřiště, míjíme i dětské hřiště a pokračujeme stále rovně přes malé asfaltové prostranství až na křižovatku v blízkosti ulice Na Baště sv. Tomáše.

Zde odbočíme na asfaltku doleva a běžíme směrem k Vltavě, u Hanavského pavilonu se stáčíme mírně vlevo, po levé straně míjíme metronom a pokračujeme dalších 500 m až k soše Ženy. Zde odbočíme k tenisovým kurtům a podél nich se po chvíli dostáváme k zahradní restauraci Letenský zámeček.

Restauraci obíháme zprava, po 200 m se stáčíme doleva a opět se vracíme kolem Letenského zámečku, který obíháme zleva a za ním zahýbáme vpravo do Kostelní ulice, kde oběhneme hlídané parkoviště a po chodníku se dostáváme do cíle okruhu, na roh hřiště.


INFORMACE O TRASE

Letenský park navazuje na západní straně Chotkovy sady a rozprostírá se mezi Letenskou plání a nábřežím Vltavy. Jde o jeden z nejstarších pražských parků. Park je celoročně využíván Pražany všech věkových kategorií jak k procházkám, tak ke sportovnímu vyžití.

Najdeme zde dětské hřiště, tenisové kurty, malý atletický stadion a mnoho kvalitních komunikací, vhodných pro běh, cyklistiku i in-line bruslení.


STROMOVKA

Městská část: Praha 7 

Start/cíl: křižovatka asfaltových cest po planetáriem

Délka: 3,5 km

Náročnost: nenáročné, po asfaltových cestách, větší převýšení pouze při stoupání k Místodržitelskému letohrádku

MHD: tram do zastávky Výstaviště Holešovice

Parkování: placené v okolí Výstaviště


PARAMETRY TRASY

Od startu na křížení asfaltek vybíháme po cestě (můžeme si vybrat mezi asfaltem a měkkým povrchem) podél plotu Výstaviště, po zhruba 600 m odbočíme doprava na menší asfaltku, po které podbíháme železniční trať a ihned za ní zatáčíme vlevo a běžíme podél trati.

Vpravo míjíme slepé rameno Vltavy a po necelém kilometru zahýbáme vlevo a opět podbíháme železniční trať. Kousek za mostem seběhneme z asfaltové cesty a dáme se vlevo po pěšině, vedoucí po kraji louky. Po této cestě podél potoka běžíme až k Šlechtově restauraci, kde zahneme prudce vpravo a serpentinou vybíháme k letohrádku.

Od něj mírně sbíháme (Šlechtovu restauraci máme vlevo pod sebou) až ke žlutému domku u Rudolfovy štoly, který mineme zleva, a dostáváme se do široké aleje, která nás dovede až do cíle okruhu.


INFORMACE O TRASE

Královská obora – Stromovka je jedním z nejvýznamnějších přírodně krajinářských parků v Praze. V současné době je Královská obora, častěji nazývána Stromovka, největším pražským chráněným parkem, který slouž k rekreačním, sportovním i kulturně vzdělávacím účelům.

Celý interaktivní seznam najdete v sekci Fitparky a běžecké trasy

Foto: archiv