Připravili jsme si pro vás unikátní přehled běžeckých tras na území hlavního města. Naleznete v něm mimo jiné náročnost, parametry trasy a další zajímavosti. Nechybí zde ani nezbytné informace o délce tras, možností parkování či fotografie. Dnes se podíváme do lesů v Praze – Klánovicích a Kunraticích.

KLÁNOVICKÝ LES

Klánovický půlmaraton

V Klánovicích se pravidelně pořádají i závody se psy

Městská část: Praha – Klánovice 

Start/cíl: JV okraj Klánovic (ul. Habrovská)

Délka: 3,7 km

Náročnost: trasy jsou nenáročné, bez převýšení po lesních cestách

MHD: vlak Praha – Klánovice, bus do zastávky Nádraží Klánovice

Parkování: parkoviště u nádraží Klánovice


PARAMETRY TRASY

Vyběhneme po červené turistické značce (podél trati směrem na Úvaly) až k hájovně Štamberk, kde opouštíme značku a zahýbáme vlevo na širokou rovnou asfaltku.

Po této cestě běžíme další zhruba 1 km, míjíme dvě výrazné křižovatky a pokračujeme až k lesní oplocence, u které zatáčíme ostře vlevo na menší cestu se žlutou značkou. Po příjemné cestě pak běžíme dalších 1,5 km až do cíle, na kraj Klánovic.


INFORMACE O TRASE

Klánovický les (též nazývaný Vidrholec) je rozsáhlý lesní komplex na východním okraji Prahy. Charakteristickým prvkem lesa je pravoúhlá síť cest, která ho protkává. Na fotografie z Klánovického terénního 1/2 maratonu se můžete podívat na našem Facebooku.


KUNRATICKÝ LES

Velka Kunratická dává závodníkům pořádně zabrat

Velka Kunratická

Městská část: Praha – Kunratice 

Start/cíl: hotel Globus

Délka: 3 km

Náročnost: středně náročné, většinou po šotolinových cestách

MHD: metro „C“ Roztyly

Parkování: na parkovišti v blízkosti hotelu


PARAMETRY TRASY

Od startu u hotelu Globus vybíháme po šotolinové cestě, po 300 m křížíme asfaltovou cestu a pokračujeme po pěšině podél paseky. Po krátkém stoupání přebíháme cestu a posléze přibíháme k asfaltce, kde zatáčíme vpravo a pokračujeme mírným klesáním až k prudké zatáčce vlevo, za kterou míjíme altán s piknikovým místem.

Po asfaltce pokračujeme stále rovně až na první výraznou křižovatku s altánem, kde zatáčíme vlevo na širokou lesní cestu. Cesta nás zhruba po 500 m přivede opět na asfaltku, po které odbočíme vpravo a běžíme k Velkému altánu, u kterého se napojíme na modrou turistickou značku a mírným klesáním doběhneme do cíle.


INFORMACE O TRASE

Kunratický les patří k největším zeleným plochám vnitřního města. Najdeme jej v jihovýchodní části Prahy. Vedle zoologických druhů v městských lesích běžných, jako jsou např. veverky, se tu při troše štěstí můžeme setkat se stádem muflonů, kterých tady žije kolem čtyřiceti.

Na strmém ostrohu nad zákrutem Kunratického potoka najdeme zříceniny Nového hradu. Na fotografie z poslední Velké Kunratické se můžete podívat na našem Facebooku.

Celý interaktivní seznam najdete v sekci Fitparky a běžecké trasy

Foto: archiv