Jít si zaběhat do lesa, nebo na cyklostezku je v posledních týdnech jednou z mála možností sportovního vyžití. O různých doporučeních pro běžce, kteří například trénují na některý ze závodů či si chtějí jen tak vyplnit volný čas v době domácí karantény jsme se zeptali Václava Skřivánka, ředitele závodů RunCzech. Těšíte se už na to, až si budete moct zaběhnout některý ze závodů tohoto seriálu? A víte, že RunCzech už oznámil některé termíny přesunutých závodů?

Pro mnoho lidí v Praze je momentálně běh v přírodě jednou z mála možností jak si na „home office“ zasportovat. Máte nějaká doporučení, která byste těmto svátečním běžcům poradili?

Obecně teď platí doporučení běhat krátké trasy a pomaleji. Než doběhneme do lesa a budeme sami, musíme mít nasazenou roušku nebo třeba přes nos a ústa natažený běžecký nákrčník. Začátečníci by se neměli přetěžovat, není žádná ostuda běh prokládat chůzí. Sledujte také aktuální nařízení, jak se pohybovat venku a na skupinové výběhy ještě chvíli počkejte.

Existují u běhání venku nějaká nepsaná pravidla/etiketa?

Teď je to určitě zakrýt si nos a ústa, když někoho potkáme, dodržovat rozestupy, snažit se běhat na místech s nízkým výskytem dalších osob. Za normálního provozu je určitě fajn, když na sebe běžci mávnou nebo se pozdraví. To vždy člověka potěší a začátečníky motivuje.

Václav Skřivánek pracuje pro RunCzech jako Race Director

Máte nějakou oblíbenou běžeckou trasu v Praze?

Díky projektu Mattoni FreeRun jich můžu jmenovat hned několik. Já rád běhám na Letné nebo ve Stromovce – máme to kousek od našeho Running Mallu, takže se to dá stihnout i během polední pauzy nebo pak večer se skupinou (za normálního provozu).

Máte nějaké ohlasy od běžců, kteří se pilně připravovali na první jarní závody?

Máme (usmívá se). Je jasné, že nové termíny nemohou vyhovovat všem, ale musím říci, že co jsem si pročítal komentáře na Facebooku, tak jsou běžci tolerantní a většinou jsou vděční, že se závody neruší kompletně. Pomohlo i to, že jsme nabídli zdarma převod na rok 2021.

Internet je v poslední době plný také nejrůznějších videí se správnými cviky, protahováním či jógou na doma. Měl byste tip na nějaká videa pro běžce?

V tom jsou skvělí naši partneři. Sportisimo pravidelně přidává do instastories videa, jak správně cvičit doma. Ve Facebookové skupině adidas Runners můžete zase cvičit podle živých vysílání jednotlivých koučů. Ženy se mohou inspirovat v magazínu Kondice. A nesmím ani zapomenout na kolegy z Running Mallu, kteří připravují videa se cviky na doma.

Spolu s partnerem Mattoni jsme pak udělali takovou “funny” výzvu, ať si lidé zkusí zaběhnout 1km v domácím prostředí. Mělo to velký ohlas mezi jednotlivými skupinami Mattoni FreeRun a přidávali se i další.

Jaké aktivity podniká RunCzech v čase, kdy se hromadně běhat nemůže?

Klíčové pro nás je udržet si kontakt s běžci. Snažíme se proto být aktivní na sociálních sítích, odpovídat na dotazy, motivovat. V našem adidas running – Prague Marathon Store máme 20% slevu, rozdáváme RunCzech trička a nad určitou částku zasíláme objednávky zdarma. Zároveň ladíme detaily k přeregistraci, voláme si s městy, kraji a partnery, přesouváme dodavatele na nové termíny a snažíme se připravit si toho na podzim co nejvíce. Mnoho z toho, co jsme měli připravené, musíme hodit za hlavu a začínáme znovu.

RunCzech jako jeden z prvních oznámil nové termíny závodů na podzimní sezonu. Věříte, že se běžci na startu sejdou a budete mít plnou startovní listinu? A co se závodníky, kteří se v novém termínu nemohou zúčastnit?

Moc si přejeme, aby se na podzim situace výrazně zlepšila a mohli jsme se s běžci setkat. Nedokážeme teď odhadnout, jaká nařízení budou platit, ale věříme, že závody alespoň v omezeném režimu již na podzim budou a že o tu radost běžců v cíli ani letos nepřijdeme.

Komu by nový termín nevyhovoval, může si registraci zdarma přesunout na příští rok nebo ji věnovat či prodat jinému běžci.

Přečtěte si oznámení RunCzech k současné situaci 👇 Vhodné především pro zájemce o maraton a 1/2 maraton v Praze

Zveřejnil(a) Praha sportovní dne Pátek 27. března 2020

 

Na webu runczech.com je výzva „Buď i ty #DoDobrovolník!“ – můžete nám přiblížit o co se jedná?

Jedná se o aktivitu našeho partnera DoDo. Věříme, že někdo z našich dobrovolníků nebo i běžců má teď trochu více volného času a chce ho využít efektivně. Platforma #DoDobrovolnik koordinuje ty, kteří mají zájem zapojit se do programu distribuce charitativního či potřebného zboží včetně zdravotnického materiálu, nákupů nebo například hotových jídel.

Foto: RunCzech