Život v tuzemsku se zvolna vrací do starých kolejí a po svízelném začátku jara plném obav a zrušených plánů začíná převládat naděje. Zdá se, že nastává čas dobrých zpráv. Svědčí o tom i radostná novina ze světa florbalu (a sportu obecně): jedna z největších sportovních akcí pro děti a mládež v ČR – florbalový turnaj Prague Games – se uskuteční i letos. Mezi 8. a 11. červencem, kdy se akce koná, Praha už po sedmnácté nabídne tisícům nadšených mladých florbalistů zázemí pro oblíbený florbalový turnaj.

Prague Games samozřejmě nebudou stejné jako obvykle, neboť svět ještě bitvu s koronavirem nevyhrál. Nicméně i přes ztížené podmínky bude mít turnaj mezinárodní charakter: vedle 204 českých týmů totiž dorazí také sedm mužstev ze sousedního Slovenska. Blízko bylo i zapojení dalších zemí – například již tradičně početná delegace ze Švýcarska zvažovala příjezd do poslední chvíle, ale nakonec musela s notnou dávkou lítostí účast odvolat. Kromě Švýcarů měly původně dorazit týmy z Norska, Švédska, Finska, Lotyšska, Polska, Německa, Číny, Ukrajiny a USA. Situace ve světě příjezdu zabránila, ale florbalisté ze zahraniční vesměs vzkazují: příští rok to vyjde!       

Ve všem je třeba hledat pozitiva. Letošní turnaj rozhodně bude mít šťávu. Vzhledem k předčasnému ukončení sezony budou Prague Games pro většinu týmů skvělou příležitostí si opět zahrát soutěžní zápasy. Turnaj bude mít náboj i proto, že vlastně půjde o neoficiální šampionát československých družstev.

Konkurence bude i tento rok značná. Například do prestižní kategorie B18 – kde se leckdy objeví florbalisté, kteří zakusili mužskou superligu – se přihlásilo 32 týmů (jde o nejpočetnější kategorii). Vyrovnané mače a pěkný florbal budou jistě k vidění též v dalších věkových skupinách. Celkem jsou vypsány čtyři dívčí (G12, 14, 16, 18) a sedm chlapeckých (B12, 13, 14, 15, 16, 17, 18) kategorií.

Novinkou je kategorie U10 pro ty úplně nejmenší florbalistky a florbalisty. Jedná se o smíšenou skupinu, v týmech se mohou objevit holky i kluci. A protože u takto malých sportovců jde zejména o radost ze hry, nebude v U10 vyhlášen žádný vítěz a medaile obdrží všichni zúčastnění hráči!

Další posun oproti minulým ročníkům se týká hal: tentokrát se bude hrát i ve zbrusu nové hale v Řepích – Prague Games budou vůbec první akcí, která se tam bude konat. V hale se uskuteční finále B. Kromě haly v Řepích se zápasy budou hrát na dalších dvanácti pražských hřištích. Umožní-li to vládní opatření, do hal budou moct přijít i diváci.

Organizátoři letos z pochopitelných důvodů nemohou účastníkům turnaje nabídnout tak bohatý doprovodný program, jak bývá zvykem. Ale každý z hráčů se alespoň může těšit na turnajové tričko zdarma. Uskuteční se i populární soutěž Floorball Penalty, třebaže letos proběhne jen virtuálně. Prioritou letošních Prague Games bude umožnit tisícům malých florbalistů z Česka a Slovenska vytoužený návrat k soutěžnímu florbalu, na který celé jaro čekali!

Fotogalerie z ročníku 2018:

Foto: M. Šach, AF