V Praze je momentálně v několika halách v plném proudu florbalový turnaj pro mládež Prague Games, který se uskutečňuje navzdory přetrvávajícímu boji s pandemií koronaviru. Letos sice přijely „jen“ týmy z Česka a Slovenska, i tak bude ale rozhodně o co hrát. Na specifický ročník 2020 jsme se zeptali Ladislava Hrmy, který Prague Games zažil jako hráč i jako trenér.

Zdravíme, mohl byste se nám v krátkosti představit a upřesnit vaši pozici v Panthers Praha?

Dobrý den a ahoj všem sportovním nadšencům. Florbalu už se věnuji dvacet let a prošel jsem si snad všechny role od hráče, přes trenéra a rozhodčího až po funkcionářské pozice. Momentálně působím v klubu Panthers jako šéftrenér mužské složky a mám tedy na starost všechny kluky a muže od přípravky až po veterány.

Jak vzpomínáte na mládežnický turnaj Prague Games? Má nějaká svá specifika? A mohl byste ho porovnat například se známějším Czech Open?

Rád vzpomínám na každý letní turnaj, protože každý má své kouzlo a vždy jsem si odnesl spoustu zážitků, ať už jako hráč nebo později jako trenér. Poprvé jsem okusil tento turnaj v dresu Chodova a hned to byla premiéra medailová. Od té doby uplynula už dlouhá doba a turnaj se hodně posunul a nabral na popularitě. Když mi někdo řekne Prague Games, tak si samozřejmě představím Prahu plnou dětí s hokejkami a se stejnou barvou náramků bavících se samozřejmě florbalem, ale i atrakcemi, které pořadatelé pro děti nabízejí. Czech Open je v podstatě stejnou verzí, ale pro dospělé, kdy do Prahy zavítají i ty nejlepší týmy a hráči světa. Je to tedy jedinečná možnost pro české diváky vidět naživo florbal v té nejlepší kvalitě.

Lidé v klubu | Panthers Praha

Ladislav Hrma působí u Panthers jako šéftrenér mužské složky

Turnaj jste zažil z pohledu hráče i trenéra, v čem je ten největší rozdíl?

Hlavní rozdíl vnímám v tom, že jsem si jako hráč každý ročník Prague Games užil a nabral spoustu cenných zkušeností a nyní v pozici trenéra dělám maximum pro to, abych i našim svěřencům umožnil to stejné.

Věřil jste, že se letošní ročník uskuteční? Přece jen se v jednu chvíli zdálo, že bude nemožné takové akce v létě uskutečnit kvůli pandemii.

Abych se přiznal, tak jsem moc nevěřil, že se turnaj uskuteční. Ve chvíli, kdy se rozhodlo, že Prague Games budou, jsem byl rád a opět jsme se všichni v klubu začali těšit na Prahu plnou florbalu.

Prague Games za sebou mají úvodní den, je znát rozdíl oproti předchozím ročníkům? A nejsou absencí zahraničních hráčů trochu ochuzené?

To je z mého pohledu jediný, ale zároveň velmi důležitý rozdíl. Účast zahraničních týmů je pro mě tím největším lákadlem pro hráče a kluby. Možnost porovnat se, poznat jiné týmy, jiné herní styly mi letos obrovsky chybí. Zároveň si myslím, že podle toho, co jsem dnes mohl vidět, má turnaj i tak super kvalitu a atmosféru.

Na co vy, jako šéftrenér u dětí nejvíc dbáte? V čem je specifický florbalový trénink?

To je velmi zajímavá otázka. Dalo by se o tom říct hodně, ale pokusím se to shrnout. Chci, aby děti tréninky bavily, chodily tam rády a posouvaly se nejenom florbalově, ale i jako osobnosti. Florbalový trénink není ničím specifický od jiných sportovních týmových her.

Ve své kariéře jste vedl muže i ženy, musel jste nějak rozlišovat svoje trenérské metody? V čem jsou ve florbale lepší kluci a v čem holky?

Nejde říct, kdo je lepší, ale každé má svoje. Kluci mají v krvi soutěživost (rivalitu) a to nasazení. Holky toto tolik nemají a je potřeba na tom u nich pracovat, ale naopak holky jsou lepší ve spolupráci.

Poslední otázku vám zasílá vaše bývalá svěřenkyně, která vzpomíná na vaše náročné tréninky. Kdo si myslíte, že bude nejúspěšnějším klubem letošních Prague Games a proč zrovna Panthers? 😊

Já věřím, že to budeme my a že nebudeme měřit úspěch jenom medailemi, ale hlavně nabranými zkušenostmi a zážitky.

Foto: Karel Petrák / M. Šach, AF