Hledáte inspiraci na léto ohledně sportovních aktivit pro děti? Přečtěte si náš rozhovor s Andrewem Argentem – tvůrcem a zakladatelem League5 Kids Academy v Praze. Jaké to je organizovat vícejazyčnou fotbalovou a futsalovou akademii v České republice? Je to s českými rodiči těžší než v jiných zemích? A přinese pořadatelům prázdninových kempů či táborů toto léto nějaké nové zkušenosti?

Zdravím, Andrew. Mohl bys prosím představit sám sebe i League5 Kids Academy?

Zdravím Prahu sportovní a děkuji za váš zájem o League5 Kids Academy. Nápad s akademií se zrodil poté, co jsem se potkal s jejím spoluzakladatelem Johanem. Je z Belgie, zatímco já jsem Francouz a možná máme jiný pohled na fotbal a futsal dětí než Češi, hlavně u těch mladších dětí. Založili jsme asociaci (z.s.) League5 Kids Academy, abychom v Praze přišli s inovativním přístupem.

Kombinace mých futsalových dovedností, kariéry ve freestyle fotbalu a více než třiceti let zkušeností ve fotbalu mi pomohla vybudovat odlišný přístup k tomuto sportu, který je jiný než u běžných fotbalových klubů.

Johan má na starosti rozvoj našich aktivit, vztahy s naší mezinárodní komunitou a spolupráci s různými partnery, jako jsou charity a podobně smýšlející organizace.

Společně jsme jako tým vytvořili akademii pro rekreační fotbal a futsal. Naším cílem je nabídnout neomezený přístup k fotbalu nebo futsalu kterémukoliv dítěti, co si chce zahrát – bez jakéhokoliv tlaku na výkon a bez jakékoliv selekce.

Z toho důvodu také trénujeme jen jednou týdně a to v neděli ráno. Rodiny k nám mohou přijít v kteroukoliv neděli, protože tréninky nejsou povinné. To těm rodinám dává dostatečnou flexibilitu k tomu, aby si společně mohli o víkendu užít různé aktivity.

Jaké to je organizovat v České republice vícejazyčnou fotbalovou a futsalovou akademii? Z kolika národností je L5KA složena?

Přijímání dětí a jejich rodičů ve vícejazyčném sportovním prostředí s sebou nese mnoho aspektů. Organizace je sice náročná, ale zároveň z toho máme radost a všechny nás to obohacuje. A protože chceme, aby naše akademie byla inkluzivní organizací, tak se nezaměřujeme na jednotlivé skupiny, například na expaty nebo na francouzsky mluvící děti. Naše dveře jsou otevřené všem dětem v Praze, které se chtějí bavit hraním fotbalu nebo futsalu. Naši trenéři mluví několika různými jazyky – francouzsky, česky, anglicky, italsky, německy, španělsky nebo bulharsky. To nám dává tu možnost, aby se každé dítě v naší akademii cítilo vítáno.

Zajímavostí je, že od založení akademie v roce 2015 jsme tu měli už 22 různých národností. Mezi nimi byly všechny hlavní evropské země, ale třeba i Indie, Čína, Thajsko, Sýrie nebo Peru.

Jak jste se vyrovnali se situací okolo pandemie? Chyběl vám fotbal? A přinese vám kvůli současné situaci letošní léto nějaké nové zkušenosti?

Covid nás i naše aktivity dramaticky zasáhl.

Po třech týdnech karantény a bez jakýchkoliv aktivit jsme se rozhodli, že natočíme z domova krátká tréninková videa. Rodiny, které nás sledují, si to pak mohly doma vyzkoušet a mělo to celkem úspěch. Letos v létě máme v plánu srpnový kemp zaměřený na fotbal, ale nabízíme i jiné sporty jako například softbal, plavání, házenou, trampolíny a tak dále.

Budeme samozřejmě velice opatrní, co se týče dodržování hygienických opatření, a doufáme, že bude vše v pořádku.

 

Jak spolupracujete a komunikujete s rodiči? Je to s nimi obtížnější než v jiných zemích? Jaké máte doporučení pro rodiče případného nového dítěte ve vaší akademii?

S rodiči komunikujeme hlavně přes Facebook, Instagram, email nebo WhatsApp. Na WhatsAppu jsme pro rodiče vytvořili skupinovou konverzaci, do které může posílat informace jen administrátor, což jsem já. A abychom se vyhnuli spamu, tak se samozřejmě snažíme posílat nějaké informace, jen když to je opravdu nutné.

Rodiče v League5 Kids Academy jsou vážně milí a hodně empatičtí. Jde nám o to vytvořit akademii pro rekreační fotbal a futsal, ve které nebude tlak na výsledky, takže komunikace s rodiči je opravdu snadná, protože neexistuje žádný tlak na to, jestli dítě o víkendu do zápasu nastoupí nebo ne.

Když se k nám přidají noví rodiče, tak jim vždy doporučuji, aby přišli a zadarmo si to zkusili. Pokud se jim to zalíbí, tak je pozvu, aby přišli i příští víkend. Když se jim to nezamlouvá, což je opravdu ojedinělé, tak jim doporučím, aby to pokud chtějí, zkusili znovu za nějaké tři nebo čtyři měsíce.

Jaká je vaše celková filozofie, pokud jde o organizaci akademie pro mládež? Preferujete tvrdou práci a výsledky nebo je hlavním cílem zábava a vzdělávání? Nebo je to něco mezi?

Filozofie League5 Kids Academy se soustředí na čtyři hodnoty, které jsme si určili, když jsme tuto akademii zakládali.

FUN (ZÁBAVA) 

FAIR PLAY (FÉROVÁ HRA) 

EDUCATION (VZDĚLÁNÍ) 

HEALTH (ZDRAVÍ)

Naším cílem je provozovat fotbalové a futsalové aktivity v zábavném prostředí bez jakéhokoliv tlaku ze strany rodičů nebo trenérů.

Nehrajeme žádnou oficiální soutěž, což nám umožňuje neprovádět při víkendových utkáních u dětí žádnou selekci. Víme, jak je to pro děti nebo rodiče frustrující, když se dané dítě nedostane pro víkendový zápas do týmu. Fair play je pro nás důležité a před Covidem jsme po dětech chtěli, aby si po každém utkání podaly s protivníkem ruce. Zároveň se snažíme nesoustředit se na konečný výsledek.

Abychom nahradili zápasy proti ostatním klubům, tak organizujeme naše vlastní tréninky, které vždy končí utkáním nebo pokud je dostatek dětí, tak i turnajem. Každé dítě je tak vždy zapojené do tréninku. V naší akademii máme spoustu různých dětí a vzděláváme je v tom ohledu, aby k ostatním byly tolerantní. Všichni hrajeme ten stejný sport se stejnými pravidly. Fotbal je pro vzdělávání skvělým nástrojem.

Zdraví je důležité a chceme, aby děti byly o víkendech aktivní, proto jsou také naše tréninky v neděli ráno. A zatímco děti běhají a baví se, tak se rodiče mohou bavit mezi sebou.

Měl jste tu možnost organizovat různé akce pro sportovní legendy jako je Zinedine Zidane nebo Tony Parker. Jaké to bylo? A je to obtížnější s dvaceti mladými a energií nabitými fotbalisty nebo s jedním Zidanem?

Se Zinedinem Zidanem šlo o televizní pořad, který se jmenoval All Five Game a mezi lety 2011 a 2014 ho ve spolupráci s firmou Adidas vysílala velká francouzská televizní stanice Canal+. Toho pořadu se mohli zúčastnit hráči z Francie i z celého světa a v roce 2014 ten turnaj vyhrál jeden český tým s hráči z Prahy. Byl jsem tam jako freestyle fotbalista, který se Zidanem soutěžil v různých disciplínách, jako bylo trefování břevna nebo triky při žonglování s míčem.

Pro basketbalistu a legendu NBA Tonyho Parkera jsem organizoval nějaké akce ve Francii při basketbalových zápasech. Měl jsem spolu s ostatními freestylery na starost organizaci přestávkové show.

Stát před Zinedinem Zidanem je náročnější než stát před dvaceti dětmi. Když na hřišti stojíte vedle Zinedina Zidana a máte s ním soutěžit, tak nemůžete udělat chybu, protože si jinak řekne, co tam vůbec děláte. Naštěstí mi to docela šlo (video 1, video 2). Když jste se Zinedinem Zidanem tak je nejdůležitější ho respektovat jako člověka.

Když jsem ho poprvé potkal, tak jsem ho oslovoval „pane“ („Monsieur“, pozn. red.). Po pár minutách jsem k němu přišel a zeptal jsem se ho, jak bych mu měl říkat. Odpověděl mi, ať mu říkám „Zizou“. A pro mě bylo velice důležité, že jsem to udělal tímto způsobem, abych mu ukázal, že ho respektuji.

Hodně lidí si myslí, že Zidane je jejich kamarád, protože ho vidí v televizi a protože je to legenda, ale i on má právo na své soukromí.

Bylo pro mě důležité, abych se k Zizouovi choval profesionálně na hřišti i mimo něj a tím jsem si získal jeho respekt. Je to jeden z důvodů, proč jsme nakonec u tohoto televizního pořadu spolupracovali na třech řadách.

Máte nějaká partnerství s dalšími organizacemi? Pokud ano, tak co vám to přináší?

Už od prvního dne spolupracujeme s programem Grassroots Fotbalové asociace České republiky (FAČR). Je důležité jim poděkovat, protože nás vždy povzbuzují a podporují naše aktivity.

Spolupracovali jsme s jednou asociací z Ústí nad Labem, která se jmenuje Mongaguá. Pozvali jsme je do Prahy a uspořádali jsme přátelská utkání namixovaných týmů z dětí z League5 Kids Academy a z Mongaguy.

Proběhly také diskuse s asociací Fotbal pro rozvoj.

Také jsme spolupracovali s další pražskou fotbalovou akademií, která pochází z jihokorejské komunity.

Začali jsme se bavit i s asociací CCEEA (Czech China Educational Exchange Association) a snad brzy něco s touto skvělou organizací uspořádáme.

Zatím poslední spolupráce pak proběhla s naším velkým vietnamským přítelem z fotbalové akademie v Sapě.

Jaké máte sny a plány do budoucna?

Chceme dál rozvíjet náš koncept a k tomu potřebujeme najít místo na druhé straně Prahy. Nyní sídlíme jen ve Vinohradech a bylo by skvělé, kdybychom našli něco na Praze 5 nebo 6, abychom mohli League5 Kids Academy rozvíjet i v této oblasti.

Mým tajným snem je spolupráce s FAČR a rozšířit naši vizi fotbalu za užití futsalu mezi více dětí v Praze i České republice.

Tato možná spolupráce s FAČR by se samozřejmě soustředila na „FUN WITHOUT COMPETITIONS“ („Zábava bez soutěží“) a na rozvoj dětí skrze fotbal a jeho hodnoty.

Mockrát děkujeme a přejeme vám hodně štěstí!

Děkujeme Praze sportovní za zájem a díky i za všechno, co děláte pro podporu sportu v Praze.


Celý rozhovor v originále najdete pod tímto odkazem.

Text: Praha sportovní, překlad: J. Heřmánek. Foto: League5 Kids Academy