První srpnový víkend (1.–2. 8.) se čeští vodní slalomáři utkají v trojských peřejích. Na slalomové dráze s nově zrekonstruovanou spodní částí se poperou o místa v české reprezentaci 2020 i o další body do olympijské nominace.

Po dlouhé pauze, kdy kvůli koronaviru vůbec nebylo jisté, jestli se letos slalomáři vrátí do startovních bloků, rozhodla trenérská rada, že závodit se bude. A tak slalomářům začíná zpožděná sezóna jako každoročně nominačními závody. Nejprve poměří své síly o víkendu 25.–26. 7. ve Veltrusech a o víkend později (1.–2. srpna) v Troji.

Trojští diváci se můžou těšit na 3. a 4. Český pohár Skupiny ČEZ 2020, které finančně podporuje hlavní město Praha a městská část Praha 7. Mimo boj o místo v národním týmu uvidí také napínavé souboje o Tokio. Právě v neděli (2. 8.) se v Troji rozdají další body do olympijské nominace, ve které se na olympiádu může kvalifikovat pouze jedna loď v kategorii. Pokud se zadaří, svou letenku do Tokia si může zajistit kajakář Jiří Prskavec nebo kajakářka Kateřina Kudějová.

Stejně jako v předchozích letech se bude závodit v 6 kategoriích – C1 ženy, C1 muži, K1 ženy, K1 muži, C2 muži a C2 mix. Akce je určena pro všechny, kdo fandí vodnímu slalomu, ale i pro ty, kteří o něm slyší poprvé. O napínavou, ale i pohodovou atmosféru se totiž kromě závodníků postarají také komentátoři Daniel Stach a Miroslav Lenc. I vodácký nováček tak po jednom závodě bude vědět, proč máme nejlepší kajakáře na světě a co nového se ve vodním slalomu objeví na olympiádě v Tokiu.

„Aktuálně platí, že jsou povolené venkovní akce do 1000 osob. Na základě zkušeností z předešlých let nepředpokládáme vyšší denní návštěvnost, a to včetně 250 závodníků s doprovodem. Tím, že se jedná o venkovní akci, tak roušky nejsou povinné. Samozřejmě pokud si je diváci budou chtít vzít, tak mohou. Zároveň apelujeme na všechny, pokud by se někdo necítil zdravotně v pořádku, tak prosím na akci nechoďte, rádi vás uvidíme na mistrovství Evropy 18.–20. 9. 2020,“ říká vzhledem k rozvolňování hygienických a zdravotních opatření ředitel organizačního výboru mistrovství Evropy a dodává: „Aktuální informace a případné změny budeme včas zveřejňovat na stránkách www.kanoe.cz nebo na Facebooku Český vodní slalom a sjezd.“

Sobotní závod startuje v 9:45 a finále 10 nejlepších v každé kategorii 13:30, v neděli se pak startuje o něco dříve – kvalifikace v 9:30 a finále v 13:10. Oba dny je vstupné zdarma a z obou závodů je připraven online Stream. Nedělní finále bude navíc živě přenášet také Česká televize.

Foto: archiv