Praha se opět pomalu, ale jistě rozebíhá. Po běžecké akci na letišti ze série závodů RunCzech je tu jednotýdenní série závodů „Zátopkův zlatý týden“. První závod proběhl včera, další jsou na programu 24. a 27. července na několika místech v Praze. Jako každý rok akce připomíná olympijský triumf Emila Zátopka v Helsinkách.

Zátopkův zlatý týden je série běžeckých závodů, které oslavují tři zlaté medaile, jež Emil Zátopek vyhrál na Letních olympijských hrách v roce 1952 v Helsinkách v běhu na 10 kilometrů, 5 kilometrů a v maratonu.

Klenot české atletiky

Není snad v naší zemi nikoho, kdo by neznal jeho jméno. Český atlet Emil Zátopek byl čtyřnásobný olympijský vítěz a osmnáctinásobný světový rekordman, nejlepší sportovec světa v letech 1949, 1951 a 1952 a nejlepší atlet 20. století. A jaké byly vůbec začátky jeho běžecké kariéry?

„Jednoho dne ukázal závodní trenér, který byl mimochodem velmi přísný, na čtyři chlapce včetně mě a řekl, že půjdeme na běžecké závody. Protestoval jsem, že jsem moc slabý a nemám na běhání kondičku, ale trenér mě poslal na prohlídku a doktor řekl, že jsem naprosto zdravý. A tak jsem musel závodit. Když jsem se rozběhl, cítil jsem, že chci vyhrát, ale skončil jsem až druhý. A tak to celé začalo,“ vzpomínal na své začátky Emil Zátopek.

Česká lokomotiva

Slavný trojboj z Helsinek se dodnes žádnému vytrvalci nepodařilo zopakovat. Zátopek, který byl známý svým upracovaným stylem běhu, doprovázeným většinou křečovitými grimasami, byl v zahraničí přezdíván „česká lokomotiva“.

„Je to hranice bolesti a utrpení, která dělí chlapce od mužů,“ říkával. A právě posouvání mezí možností vlastního těla z něj udělalo fenomenálního běžce a jednoho z nejslavnějších sportovců historie.

Uzávěrky přihlášek

Pokud jste milovníci běžeckých závodů, neváhejte. Uzávěrky pro běh na 5 km jsou 22. července a pro maraton, pro půlmaraton a 10 km 25. července. V den závodu se přihlášky budou přijímat jen výjimečně.

INFORMACE O AKCI

ZLATÁ DESÍTKA EMILA ZÁTOPKA

  • 20. 7. od 17:45 hodin
  • Atletický stadion ASK Slavia Praha, Vladivostocká 10/1460, Praha 10

 ZLATÁ PĚTKA EMILA ZÁTOPKA

  • 24. 7. od 17:50 hodin
  • Atletický stadion ASK Slavia Praha, Vladivostocká 10/1460, Praha 10

ZLATÝ MARATON EMILA ZÁTOPKA

  • 27. 7.
  • start v 15:30 hodin
  • veteráni nad 70 let start ve 13:00 hodin
  • další závody: děti a dorostenci na 500 m a 1 km, silniční běhy 4,2 a 10 km, chodecký závod, štafetové závody, firemní štafetové závody, půlmaraton
  • park Stromovka
  • Více informací na: zlaty-tyden.cz

Video z loňského ročníku

Foto: archiv akce