Český badmintonový svaz pokračuje v projektu Podpora mládežnického badmintonu v Praze. Díky programu MHMP I. Systémový rozvoj sportu dětí a mládeže v Praze pro rok 2019 se podařilo pěti mládežnickým klubům zefektivnit práci s mládeží, především podporou trenérů a materiálu ve školním roce 2019/2020.

Hlavním cílem projektu MHMP je zajištění většího počtu trenérů dětí a mládeže, zkvalitnění a znásobení tréninkových jednotek a celkové využití dotace ve prospěch soutěžící mládeže, dětí a jejich rodičů. Díky dotaci z programu I. hlavního města Prahy se stále zvyšují počty odtrénovaných jednotek, finanční odměna i motivace trenérů u všech pěti realizátorů projektu (Tělocvičná jednota Sokol Radotín, SK Hamr, z. s., SK Prosek, Badmintonový klub Praha a TJ Astra Zahradní Město, z. s.).

Na tréninkovou skupinu připadá jeden hlavní trenér a asistenti, případně má jeden trenér možnost pracovat s menší skupinou hráčů. Tím se zvyšuje možnost individuálního přístupu k dětem. Prostřednictvím dotace všichni realizátoři zajistili lepší materiálové zabezpečení hráčů nákupem nových péřových badmintonových míčů.

„Nové péřové míče jsou velkým přínosem pro hráče a hráčky. Náklady na tento badmintonový materiál stále rostou,“ říká trenérka jednoho z oddílů Kateřina Hejdrychová. Některé kluby využily dotaci i pro uhrazení nákladů na pronájmy sportovišť pro děti do 15 let, jež jsou pro badminton značně vysoké.

Mládežnická členská základna v Praze stále roste. Díky dotaci hl. m. Prahy je možné nalákat mladé aktivní hráče do trenérských pozic v rámci vedení přípravek a hlavním trenérům nabídnout takový příjem, že se mohou trénování věnovat na 100 %.

„Velmi si ceníme spolupráce Českého badmintonového svazu s Magistrátem hlavního města Prahy a vážíme si podpory rozvoje našeho sportu. Věřím, že podobně mohou spolupracovat oddíly a kluby i v jiných regionech či městech a Praha jim může být velmi dobrým příkladem“, říká nový předseda ČBaS Petr Koukal.

Hraj badminton! Příběh Tomáše Švejdy

🏸 Co mě badminton naučí? 🤔 Správný badmintonista musí být komplexním sportovcem. Badminton rozvíjí především rychlost, vytrvalost a koordinaci. Aby se tyto schopnosti správně přenesly do samotné hry, musí badmintonista ovládat technické provedení jednotlivých úderů i pohybu po kurtu.📍 Najděte si první klub v okolí 👉🏻 https://hrajbadminton.cz/ ✅📰 Českokrumlovský sportovec Tomáš Švejda je nemladším členem české dospělé reprezentace. Do ní byl vybrán na základě úspěchů ve čtyřhře mužů, ve které startuje po boku Jaromíra Janáčka. Prvotní vstupenkou do seniorského badmintonu byla pro Švejdu stříbrná medaile ve smíšené čtyřhře na českém šampionátu v roce 2018. Tou dobou mu bylo teprve patnáct let. O rok později už Švejda mezi dospělými získal svůj první titul, který v roce 2020 společně se svým deblovým partnerem obhájili. Zásadním momentem kariéry českého deblového páru č. 1 byla také kvalifikace na Evropské hry v roce 2019. 🤔👇🏻

Zveřejnil(a) Czech Badminton dne Pátek 7. srpna 2020

Foto: archiv