Jeden z nejtradičnějších veslařských závodů nejen na území Prahy, ale i celé České republiky je letos naplánovaný netradičně na 19. a 20. září. Budou Pražské primátorky jiné než doposud? Jak ovlivnila koronavirová krize přípravu českých veslařů? A bude pro něj velká změna, že letos na Primátorkách pojede netradičně dvojskif – tedy disciplínu, kdy bude muset na lodi spolupracovat s partnerem? Na rozhovor jsme si tentokrát půjčili olympijského medailistu a historicky prvního českého mistra světa v olympijské disciplíně skifu Ondřeje Synka.

Primátorky už si prošly lecčím včetně povodní při jubilejním 100. ročníku. Ty letošní budou stejně jako jiné sportovní akce poznamenané dopady pandemie koronaviru. Myslíte si, že tím úroveň závodu utrpí?

Primátorky poznamenané jsou a nejsou… Hlavní změnou pro mě je, že se změnil termín, takže budou tentokrát na podzim. Myslím si, že to bude i pro nás sportovce lepší, protože nebude takové teplo. Jinak si myslím že úroveň závodu tím nijak neutrpí. Naopak všichni se těší, protože nikdo už dlouho nezávodil, závody prakticky nebyly. Takže si myslím, že všichni veslaři na vodu určitě vyjedou a bude to velká paráda.

Jakým způsobem ovlivnila koronavirová krize přípravu veslařů? A berete primátorky také jako malou přípravu na olympiádu?

Koronavirová krize nás určitě ovlivnila. Každý se s tím popasoval po svém. Veslování má tu výhodu, že máme veslařský trenažér, takže hodně lidí trénovalo doma a myslím si, že na primátorky budou všichni připravení tak nejlíp jak můžou. Teď už všichni jezdí na vodě, takže to bude dobrý. (úsměv)

Můžete pro naše čtenáře přiblížit kouzlo Pražských primátorek? Jakou mají pro vás z pohledu veslaře atmosféru? Čím jsou tak specifické?

Primátorky jsou specifické tím, že je to velmi tradiční závod. Už víc jak 100 let se jezdí na Vltavě a atmosféra je úplně úžasná, protože chodí hodně lidí. Je tam skvělý doprovodný program a myslím si, že je na co koukat. Specifické jsou tím, že je na trati zatáčka, moc závodů takhle do zatáčky nebývá. A celkově má ten závod super atmosféru.

Primátorky 2020 – Upoutávka Ondry Synka

Na 107. AXA Primátorky vás srdečně zve Ondřej Synek 🌊💪😍 Jak se těší na slavnou zatáčku pod vyšehradskou skálou? Rozhovor najdete již brzy na našem webu!

Zveřejnil(a) Praha sportovní dne Středa 2. září 2020

 

Vyhraje letos zase Dukla, která dominuje již neskutečným 40. rokem v řadě?

Dukla by asi měla vyhrát. Je to náš jediný profesionální oddíl, takže kdo jiný. Je to po čtyřicáté v řadě, ale pokud tady máme profesionální klub tak by to byla ostuda, kdyby Dukla nevyhrála.

Nově se připravujete na dvojskifu, je to pro vás teď těžší, protože si musíte hlídat tempo parťáka? A proč jste si vybral do tandemu zrovna Jakuba Podrazila?

Žádný rozdíl tam moc není. Veslování je jen jedno a my jsme zvyklí veslovat ve vícečlenných posádkách, takže nebude dlouho trvat, než to spolu dáme dohromady a sžijeme se. Pak je to pořád stejné jako na skifu, tahat se musí stejně na všech lodích. Kubu Vodrazila jsem si vybral, protože je dobrý. (smích) Výkoností je na tom hodně podobně jako já a myslím si, že jsme oba stejné somatotypy a že nám to hodně jde.

V roce 2011 byl do programu 98. primátorek zařazen i závod pražských vysokých škol, kterého jste se i vy sám zúčastnil za Vysokou školu tělesné výchovy a sportu Palestra. Jaké to bylo závodit za univerzitu? A jak to vůbec máte se studiem?

Závodil jsem za Palestru a bylo to úplně super, hrozně mě to bavilo. Myslel jsem si, že mě to tak nechytne, protože je to něco jiného než to profesionální závodění. Tady to spíš bylo o té škole, o tom týmovém duchu a o tom, jak jsme se všichni dali dohromady a jeli jako parta. Ani tak nezáleželo na výsledku, samozřejmě jsme chtěli postoupit do finále, ale bylo to skvělé i tak. Letos se bohužel zúčastnit nemůžu, protože mám dostudováno, ale pokud mi to čas dovolí tak se určitě půjdu podívat

Na svém webu uvádíte, že jste se k veslování dostal až ve 13 letech a zpočátku jste nebyl nijak výrazný sportovní typ a zanedbával trénink. 😊 V kolika letech je tedy „ideální“ začít veslovat? A mají rodiče pro svoje děti v Praze a okolí dost možností, jak si vyzkoušet nějakou veslařskou disciplínu?

Já jsem se dostal k veslování ve 13 letech a myslím si, že to je tak akorát. Veslování má tu výhodu, že se dá začít i v pozdějším věku, stačí všeobecná průprava z jakéhokoliv jiného sportu. Je důležité, aby se člověk uměl trošku hýbat a koordinovat své tělo. Není určitě kam spěchat. Veslovat se může od 10 ale myslím si že i ve 13 nebo v 15 můžou děti začít a vůbec nic tím neztratí. Můžou z nich být super závodníci! V Praze je 6 veslařských oddílů a do jakéhokoliv se můžou přihlásit a jít si vyzkoušet veslování.

Pokud se uskuteční a vy se na ně kvalifikujte, budou to v roce 2021 vaše již páté olympijské hry. Na které vzpomínáte nejraději? A z jakého důvodu?

Nejraději vzpomínám na Olympijské hry v Pekingu a v Londýně, které měli super atmosféru a byly tam krásné sportovní zážitky. Překvapí vás určitě ten počet lidí. Třeba v Londýně bylo 70 tisíc diváků na veslování, což se jen tak nezažije. Angličani jsou sportovní národ, takže to dokázali ocenit a bylo to úplně super, užil jsem si to.


Kpt. Ondřej Synek (* 13. října 1982 Brandýs nad Labem-Stará Boleslav) je český veslař, historicky první český mistr světa v olympijské disciplíně, když na novozélandském jezeře Karapiro zvítězil ve skifu ve finálové jízdě MS 2010. Kromě závodního veslování na skifu pracuje jako sportovní instruktor ASC Dukla Praha. S veslováním začal v roce 1995 ve veslařském klubu KV Kondor Brandýs nad Labem.

Vyučil se zlatníkem. Od roku 2011 je ženatý, s manželkou Pavlou má dvě děti

Pražské primátorky jsou veslařský závod, který se jezdí v Praze na Vltavě pod záštitou primátora hlavního města. Jde o nejznámější událost svého druhu v České republice. Na rozdíl od většiny veslařských závodů se na Primátorkách jezdí pouze disciplíny osmiveslic a skifů.

Závod je charakteristický zatáčkou před vyšehradskou skálou, kterou vymezují bójky. Dvoukilometrová trať standardní délky začíná proti proudu řeky někde u jižního cípu Veslařského ostrova na pomezí Podolí a Braníku, vede severním směrem po proudu řeky mezi Vyšehradem a Císařskou loukou pod vyšehradský železniční most, za nímž se nedaleko od Palackého mostu nachází cíl.

Společně se silničním běžeckým závodem Běchovice-Praha jde o jednu z nejstarších a netradičnějších sportovní akci pořádaných v Praze i v celé České republice (Československu).

Fotogalerie z loňského ročníku

 

Foto: archiv akce/M. Šach, AF