Nový generální partner superligy, plány na nový ročník, ale také vysvětlení koronavirových opatření. Český florbal hostil ve středu 2. září v budově Aspira Business Centre předsezonní tiskovou konferenci. A místo konání nebylo náhodné, jednalo se totiž o technologické sídlo společnosti Livesport.

Právě Livesport je na příštích pět let novým partnerem nejvyšší mužské florbalové soutěže, která nově ponese název Livesport Superliga. Zároveň se stává hlavním partnerem české reprezentace i Českého florbalu.

„Pětiletý kontrakt nám dává prostor, abychom udělali ze značky Livesport Superliga opravdu prestižní spojení,“ prohlásil na tiskové konferenci prezident Českého florbalu Filip Šuman

Kromě něj se besedy s novináři zúčastnil také Roman Urbář (ředitel marketingu a medializace Českého florbalu), Zdeněk Mlčoušek (ředitel soutěžního úseku Českého florbalu), Jan Hortík (CMO Livesport), Lukáš Bauer (brankář Předvýběr.CZ Florbal MB) a Vendula Beránková (obránkyně Tatran Střešovice).

Nadcházející ročník florbalových soutěží bude rekordní, co se počtu přihlášených družstev týče. Jejich počet poprvé v historii překonal metu 2 500. Oproti předešlé sezoně stoupl počet přihlášených zhruba o více než padesátku. Finální počet navíc ještě může vzrůst díky dalším družstvům z regionálních mládežnických soutěží, do kterých je možné se přihlásit i těsně před jejich startem.

Jednou z podstatných novinek, která byla na tiskové konferenci odhalena, je postupné zavádění jednotných povrchů pro Livesport Superligu. Českému florbalu se podařilo získat finanční podporu MŠMT na pořízení čtrnácti mobilních povrchů, které nejvíce využijí superligové oddíly k organizaci zápasů nejvyšší soutěže. Tento krok má za cíl sjednotit sportovní úroveň soutěže, aby se v budoucnu hrála všechna utkání na povrchu stejných vlastností, a současně i podpořit image a prezentaci utkání Livesport Superligy. 

Povrchy, které budou mít kluby k dispozici, mohou být využity i pro všechna projektová utkání či utkání jiných soutěží, pro reprezentační zápasy, akce talentované mládeže a další významné celostátní i regionální projekty. Povrchy budou k dispozici již od sezony 2020/2021 současně se schváleným harmonogramem postupného zavádění během utkání Livesport Superligy v průběhu následujících pěti let. 

Nový ročník Livesport Superligy odstartuje v pátek 11. září předehrávaným utkáním úvodního kola mezi celky FbŠ Bohemians a Black Angels. O den později pak přijdou na řadu i první duely Extraligy žen, jediným nováčkem soutěže je Florbalová akademie Mladá Boleslav.

„V pondělí 14. září pak bude první televizní utkání Livesport Superligy, kamerami bude přenášený duel mezi domácími Pardubicemi a Střešovicemi,“ prozradil ředitel soutěží Zdeněk Mlčoušek.

Tisková konference Český florbal

Ještě předtím se ale v akci představí reprezentanti. V pátek 4. a v sobotu 5. září se totiž v pražské UNYP Areně uskuteční speciální podnik s názvem Federální derby 2020. Série přátelských zápasů mezi Českou republikou a Slovenskem bude čítat dvě střetnutí mužských národních týmů a dvě utkání ženských reprezentací.

Český florbal se také v uplynulých měsících zaobíral reakcí na současnou situaci týkající se pandemie covid-19 a upravil své řády takovým způsobem, aby mohl v průběhu sezony reagovat na případná omezení a zejména dokázal zajistit legislativní možnosti pro prostupnost soutěží v případě, že by nebylo možné řádně odehrát celou florbalovou sezonu.

Kromě úprav týkajících se soutěžního řádu se bude v následujícím týdnu od 2. do 8. září konat setkání s kluby elitních soutěží (Livesport Superliga, Extraliga žen a 1. liga mužů), na kterých se potvrdí principy průběhu sezony v těchto soutěžích. Ty budou následně použity v rámci celkového přístupu ke zbylým cca 150 soutěžím organizovaným Českým florbalem.

Záznam tiskové konference můžete zhlédnout na videu níže.

Foto/zdroj: ceskyflorbal.cz