Rok 2020 se zapíše do historie jako největší výzva pro sport Freestyle Football celosvětově. Nejenže se veškeré organizační aktivity sportovních akcí zastavili, hráči se ještě museli vypořádat s obtížemi při cestování.

Naštěstí akce, která se koná již od roku 2009, pomohla freestylerům z celého světa nahodit motivaci k tréninku zpět. Super Ball 2020 se za finanční pomoci od Hlavního města Prahy povedl dát dohromady a Fotbal Freestylový svět zajásal. V polovině srpna patřila Praha míčovým kouzelníkům.

Za organizační pomoci od PVA Expo Praha v Letňanech se hráči mohli těšit ničím nerušenému týdnu Fotbal Freestylových aktivit. Od jednoduchých workshopů pro nováčky přes doplňkové soutěže o zajímavé ceny až po hlavní soutěže vysílané přes sociální média do celého světa.

Pochopitelně účast nebyla tak hojná jako v minulých letech. Nicméně se dostavil i tak překvapivý počet hráčů. 124 freestylerů z 20 zemí nedokázalo jen tak sedět doma a čekat, až jim někdo dovolí provozovat jejich oblíbený sport. 

Doplňkovým soutěžím zaměřeným na vytrvalost a výbušnost triků dominovali hráči z Itálie a Španělska. Naopak soutěže zaměřené na originalitu, příběh a synchronizaci s hudbou klasicky ovládli Francouzi a Japonec. Mezi ženami si pro titul opět došla polská freestylerka Aguska, která poslední 3 roky sbírá jeden světový titul za druhým. Oponentem ji byla teprve  patnáctiletá Rebecca Hugil z Velké Británie, která překvapila nejen porotu ale i všechny přihlížející. Její krajané pak excelovali v soutěžích pro začátečníky a pokročilé. Čeští reprezentanti nezaváhali a v těchto disciplínách obsadili druhé místo. Tento fakt dokazuje, že nová generace hráčů v České Republice má dobré základy.  

Hlavní soutěží byl Battle. 2 hráči jsou proti sobě na podiu se střídají ve svých sestavách. Na toto dění dohlížela porota plná legend sportu. Ať už to byl několikanásobný mistr soutěže Routine Francouz Gautier Fayolle, performer nejobtížnějších kombinací na světě Ital Luca Chiarvesio nebo hráč s jedním z nejlepších stylů Maďar Roland Karászi (Rocco). Tito porotci byli uchváceni vystoupením Nizozemce Jesseho Marleta, který ve finále jen o jeden hlas porazil originalní podání Poláka Roberta Guzika. Přihlížející zažili neskutečně vyrovnaný výkon. O 3. místo si to rozdali Filipínec žijící ve Švědsku Philip Warren Gertsson se Španělem Alvarem Lopezem. Philip využil své letité zkušenosti v oboru a Alvara porazil na plné čáře svými přesně cílenými triky s perfektním provedením.

”Super Ball jako turnaj vždy vzniká celý rok. Jen se dohraje jeden ročník, už se připravuje další. Proto když v březnu vypukla panika kolem Covidu, nevěděli jsme si rady. Nicméně jsme našli cestu, jak se vypořádat se všemi překážkami a turnaj nakonec proběhl. Hráčům po celém světě to udělalo nesmírnou radost. Dostali jsme mnoho pozitivní odezvy”, říká zakladatel a sportovní ředitel turnaje Lukáš Škoda.”Ještě před začátkem letošního ročníku jsme začali plánovat Super Ball 2021. Chceme se příští rok vrátit ve velkém stylu a tomu napovídá i zájem od freestylové komunity. Už nyní jsme v přípravné fázi”, dodává Škoda.

Freestyle Fotbal za poslední půl rok na rozdíl od jiných sportů vzrostl a dostal se na velmi vysokou úroveň. Hlavní náplní hráčů v podstatě je být sám u sebe doma a hrát si s fotbalovým míčem. Světová pandemie tak na sportovní výkony neměla vliv. Jak se bude situace nadále vyvíjet nebo jak bude vypadat rok 2021 nedokáže nikdo momentálně odhadnout. Jedno je ale jisté. Super Ball tu bude pro každého, komu fotbalový míč přináší radost.

Fotogalerii naleznete ZDE

Video z letošního ročníku

Výsledky všech soutěží

Battles – Hlavní soutěž

  1. Jesse Marlet (Nizozemí)
  2. Robert Guzik (Polsko)
  3. Philip Warren Gertsson (Filipíny)
  4. Alvaro Lopez (Španělsko)

Female Battles

  1. Aguska Mnich (Polsko)
  2. Rebecka Hugill (Velká Británie)
  3. Paloma Pujol (Španělsko)
  4. Pola Gomez (Francie)

Routine

  1. Shohei Fujimoto (Japonsko)
  2. Patrick Bäurer (Německo)
  3. Michal Novacki (Polsko)

Double Routine

  1. Michal Novacki & Filip Lukojko (Polsko)
  2. Alvaro Lopez & Diego Amoros Gomez (Španělsko)

Battle Začátečníci

  1. Joachim Oudin (Francie)
  2. Lukas Kotva (Česká Republika)
  3. Luca Placentino (Velká Británie)
  4. Alex Yates (Velká Británie)

Battle pokročilí

  1. Bodhi Bos (Nizozemí)
  2. Michal Horvy (Česká Republika)
  3. Mateo Serri (Francie)
  4. Diego Amoros Gomez (Španělsko)

Kill The Beat

  1. Mathieu Pierron (Francie)

Challenge

  1. Davide Pisani (Itálie)
  2. Alex Cid (Velká Británie)
  3. Mateo Serri (Francie)

Sick 3

  1. Davide Pisani (Itálie)
  2. Alvaro Lopez (Španělsko)
  3. Jannik Singpiel (Německo)

Show Flow

  1. Alvaro Lopez (Španělsko)
  2. Philip Warren Gertsson (Filipíny)
  3. Michal Horvat (Česká Republika)

Panna 1v1.

  1. Jack Downer (Velká Británie)
  2. Bill Mack (Velká Británie)
  3. Jordan Meunier (Francie)
Foto: archiv akce