Od 23. do 30. září se v rámci letošního Evropského týdne sportu mohou nejen Pražané zapojit do sportování a pohybových aktivit. Evropský týden sportu je iniciativou Evropské komise na podporu sportu a pohybové aktivity v celé Evropě. Ústředním motivem kampaně je slogan #BeActive, který má nabádat k pohybu, a to po celý rok. Evropané se totiž podle průzkumů hýbou jen velmi málo.

Nedostatek tělesné aktivity má negativní dopad na společnost i na zdraví lidí a také zvyšuje hospodářské náklady. Týden je určen všem – bez ohledu na věk, původ či fyzickou zdatnost – sportovat totiž mohou všichni.

Video z posledního ročníku

 

Co nabídne týden sportu?

Samotný Evropský týden sportu bude probíhat celý následující týden. A nabídne celou řadu akcí. Mezi nimi například podvečerní běhy Krčským lesem či otevřený famfrpálový trénink na Letné.

Oblíbené jsou také například bezplatné lekce jógy, nebo bojových sportů jako je krav maga. Pro milovníky vody je připraven také oblíbený festival paddleboardingu, který se uskuteční v pátek 25. září na Střeleckém ostrově.

Nábory pro malé i velké

Samostatnou kapitolou jsou nábory do dětských a mládežnických sportovních klubů. Ty budou v rámci Evropského týdne sportu rovněž probíhat. Zájemci se mohou zapsat třeba na přípravku basketbalu Sokolu Vyšehrad, na softball nebo karate, nabírat budou i vodní slalomáři a florbalisté Bohemky. Do Evropského týdne pak patří i akce Prahy sportovní Měsíc náborů do sportovních klubů, do kterého se i letos přihlásilo více než 100 sportovních klubů z celé Prahy. 

Vše o akci Měsíc náborů se dozvíte na našem webu v sekci Projekty

Některé kluby, jako třeba sportovní lukostřelci nebo klub aikida, nabírají zájemce všech věkových kategorií.

Nabídku pražských akcí v Evropském týdnu sportu naleznete ZDE.

Odznak všestrannosti

Projekt nabízí unikátní možnost porovnání výkonů nejen na základě dosaženého času nebo počtu opakování, ale dokáže zohlednit i věk účastníků. Můžete tak vyzvat své rodiče, prarodiče, dceru, bratra, sestru, kolegy z práce nebo spolužáky. Věk nehraje roli. Systém díky bodovacím tabulkám odznaku ohodnotí výkony vzhledem k věku. Zapojit se snadno můžete i vy, účast i registrace je zdarma. Odznak nabízí celkem dvanáct disciplín a je na vás, kolik jich zvládnete. Každá disciplína má jiná specifika a prověří jinou část těla. Část disciplín jednoduše zvládnete doma či na zahradě, k ostatním můžete využít veřejná sportoviště, tělocvičny nebo bazény. Více informací naleznete ZDE.

Foto: M. Šach, AF