Šedesát tři pražských základních škol a jejich reprezentující týmy bojovaly o účast ve velkém finále 10. ročníku Dětského fotbalového poháru. Těchto osm týmů je již známo a titul finalista DFP získaly tyto školy: ZŠ Jílovská, ZŠ a MŠ Barrandov, ZŠ Na Beránku, Masarykova ZŠ Klánovice, ZŠ K Milíčovu, ZŠ Květnového Vítězství, ZŠ Nepomucká a ZŠ Mikulova. Odložené finále Dětského fotbalového poháru se nově uskuteční již tento čtvrtek 24. 9. 2020 v čase 8-13 v areálu FC Háje Jižní Město.
 
Z hygienických důvodů organizátoři zvolili variantu odehrání ve venkovním prostředí. „Věříme, že tento krok přijmete za logický i přesto, že venkovní teplota i počasí už může mít podzimní charakter. Doporučujeme, aby si účastníci vzali dostatečně teplé oblečení – termotrika, bundy, podvlíkačky, případně i rukavice a čepice. Hrát se bude na ploše s přírodní trávou, proto hráčům doporučujeme vzít si lisovky. Pro případ přesunutí finále do haly je nutné s sebou mít také sálovou obuv,“ říká Luboš Zákostelský, Grassroots trenér mládeže Pražského fotbalového svazu.
 
Účastníci turnaje se mohou těšit na osminásobného mistra světa a mnohonásobného mistra Evropy i ČR ve Freestyle Footbagu (hakisaku) a mistra ČR ve Freestyle fotbalu Honzu Webera. Upozorňujeme všechny účastníky finálového turnaje, že po dobu celého turnaje budou dodržována zvýšená hygienická opatření.
Cesta do finále to byla velmi dlouhá a náročná. Týmy musely zvládnout nevyzpytatelná základní kola a poté i náročná a vyrovnaná semifinále.
 

První semifinále proběhlo na Pankráci

Ve středu 4. března se za přítomnosti sedmi týmů uskutečnilo první semifinále. Turnaj se hrál systémem každý s každým a k vidění bylo dohromady jednadvacet utkání, ve kterých padlo celkem 43 gólů. Od začátku bylo jasné, že o postup do finále si to rozdají tři školy, a to ZŠ a MŠ Barrandov, ZŠ Jílovská a ZŠ Bítovská. Tento trojboj zvládly nejlépe týmy ze ZŠ a MŠ Barrandov a ZŠ Jílovská. ZŠ Bítovské uškodila remíza 1:1 se ZŠ Hanspaulka. Tato remíza jim sebrala šanci postoupit do finále letošního ročníku. Z toho se naopak radovaly týmy ze ZŠ a MŠ Barrandov a ZŠ Jílovské. Tyto obě školy postoupily s 15 body.

Hala na Motorletu hostila druhé semifinále

Ve čtvrtek 5. března, tedy den po prvním semifinále, se v hale na Motorletu uskutečnilo druhé semifinále. Tohoto turnaje se zúčastnilo šest týmů, které měly stejný herní plán jako účastníci prvního turnaje, tedy každý s každým. V patnácti zápasech nastřílely mužstva celkem 69 gólů. Nejvíce branek vstřelila ZŠ Na Beránku, která se radovala z celkového vítězství s plným počtem bodů a postupu do finále. Tam ji doprovodí Masarykova ZŠ Klánovice, která podlehla pouze ZŠ Na Beránku a se 12 body skončila na druhém místě.

Dvojsemifinále za účasti Kamila Vacka

Dvojsemifinále bylo na programu v úterý 10. března v hale Jedenáctka na pražském Chodově. Do haly celkem zavítalo 13 škol. V prvním semifinále o dvě postupová místa bojovalo sedm týmů osvědčeným systémem každý s každým. S nabitou konkurencí si nejlépe poradily děti ze ZŠ K Milíčovu, které neprohrály a s pěti vítězstvími a jednou remízou se radovaly z postupu do finále. O druhou vstupenku do finále si to rozdaly tři týmy: ZŠ Eden, ZŠ Hostivař a ZŠ Květnového Vítězství. Rozhodovaly maličkosti, které lépe vyzněly pro ZŠ Květnového Vítězství, která dokázala oba své konkurenty porazit 1:0 resp. 2:0 a se 13 body doprovodí ZŠ K Milíčovu do finále letošního ročníku.

Ve čtvrtém semifinále se opět v hracím systému každý s každým utkalo šest základních škol. ZŠ Jeremenkova, ZŠ Zárubova, ZŠ Starodubečská, ZŠ Mikulova, ZŠ Nepomucká a ZŠ Burešova, odehráno bylo celkem 15 utkání. K vidění bylo velmi vyrovnané semifinále, které jako semifinále na druhém hřišti rozhodovaly maličkosti. Heroické výkony dětí ze ZŠ Nepomucká a ZŠ Mikulova přinesly těmto školám postup do vysněného finále, kde se utkají s ostatními finalisty o celkový triumf v Dětském fotbalovém poháru.

Na toto dvojsemifinále dorazil také Kamil Vacek, záložník pražských Bohemians. Ten dětem vyprávěl, jak začal s fotbalem a co jej na něm baví. Poté následovala autogramiáda, kdy dětem podepsal připravené kartičky. Děti si přítomnost ligového fotbalisty se zkušenostmi ze zahraniční velmi užívaly.

Foto: archiv