Už na základní škole Jiří Prskavec mladší tvrdil, že bude stejně jako jeho otec kajakářem a dostane se až na olympiádu. Sen se mu splnil v 23 letech, kdy si v náročné domácí kvalifikaci vybojoval i díky zlatu ze světového šampionátu 2015 místo na hrách v Riu de Janeiro. Na jednoduché trati v areálu Deodoro zajel ve finále nejrychlejší čas, avšak kvůli doteku na třinácté brance si připsal dvě trestné sekundy, což mu nakonec těsně stačilo na třetí příčku.

U vody se rodák z Mělníka pohyboval od útlého mládí, oba jeho rodiče se slalomu věnovali na reprezentační úrovni. Pod vedením svého otce se v roce 2010 stal juniorským mistrem Evropy, o rok později už slavil bronz mezi dospělými. Na MS 2013 ho na Trojském kanálu porazil pouze krajan Vavřinec Hradilek, na následujícím šampionátu v Londýně už byl nejrychlejší. Je taktéž dvojnásobným mistrem světa do 23 let čerstvě i čtyřnásobným mistrem Evropy.

Svůj poslední titul získal na zářijovém ME na všem českým kajakářům dobře známém trojském kanále. Ptali jsme se ho také na to, jak zvládají kajakáři koronavirový režim, na jeho hodnocení proběhlého Mistrovství Evropy i na plány po sportovní kariéře. A také, jestli má rád ananas na pizze.

Zdravíme z redakce Prahy sportovní. Rozhovor děláme v době zpřísňování opatření z důvodu omezení šíření koronaviru, kdy je většina sportovců odkázaná na domácí cvičení či venkovní procházky a běh. Jak jste na tom vy? A máte zprávy i od ostatních kajakářů?

Zprávy ze zahraničí nemám, ale pro nás se krom tréninků v posilovně a tělocvičně nic nezměnilo. Jako profesionální sportovci můžeme nadále využívat trénink na vodě a zbytek odjedeme doma. V této době na začátku přípravy to není omezující.

V letošním roce jste měl dobrou formu a nemůžeme se tak nezeptat na zrušený vrchol sezony – olympiádu. Mrzelo vás hodně, že se tento sportovní svátek přesouvá? A myslíte, že se v příštím roce uskuteční, i pokud se koronaviru nebudeme moci ve společnosti zbavit? Světová antidopingová asociace například řekla, že teď nemůže v některých zemích provádět dopingové testování, což by mohl být vzhledem k závodům výrazný problém.

Ano to pro mě byl ten nejpádnější důvod proč hry odložit. Nicméně jsem nikdy nebyl ten, co si říká „co kdyby“, takže jsem v první vlně vzal věci jak jsou a snažil se využít delší období pro trénink a pro zlepšení obecné kondice. I díky tomu byla má forma v letošním roce, tak dobrá a třeba by taková nebyla, kdyby se hry uskutečnily. V tuto chvíli mám OH vyjetou a také jsem zase zlepšil přípravu. Mám na ni skoro rok, a to je obrovská výhoda. Věřím, že se hry uskuteční alespoň v nějakém omezeném režimu a hlavně, že budou férové.

Vraťme se teď zpět do září, kdy v Praze – Troji proběhlo Mistrovství Evropy ve vodním slalomu. Jak takto s odstupem hodnotíte svoje výkony a výkony ostatních českých kajakářů? A bylo těžší se namotivovat na domácí závod bez podpory publika?

Výkony byly super, nejtěžší asi bylo období po nominacích a současně před ME, kdy jsem v podstatě nejdůležitější závod roku zvládl a motivace byla o trochu menší. Nicméně jsem se do tréninku dokázal namotivovat a podle toho ME taky dopadlo. Publikum částečně bylo i když v omezené míře, byla to škoda, ale jsem hrdý na náš organizační tým, který i v tomto čase dokázal uspořádat takto vrcholný závod.

 

Jak teď trávíte všechen ten volný čas, když se ruší akce, závody a některým sportovcům i tréninky? A máte nějaký tip/doporučení pro všechny, kteří chtějí zůstat aktivní, ale jejich oddíl, nebo tělocvična jsou teď zavřené?  

Celý svět je tréninkové zázemí, jen si ho každý musí najít. Minule jsem na zahradě přenášel klády dřeva a s každou jsem dělal jiný cvik. Vypadal jsem u toho jako trumbera, ale v podstatě jsem se za tu hodinu slušně unavil. Myslím, že jsme v posledních letech ztratili ten kontakt s přírodou a potřebujeme k pohybu příliš serepetiček, ale ve výsledku je to stejně o tom, že se člověk musí přemoct a uběhnout těch 10 kilometrů, nebo přenést tu haldu dřeva. Pohyb najdeme všude, jen se musíme koukat.

Teď se vás pokusíme čtenářům trochu přiblížit. 😊 Jaká je váš oblíbená veslařská trať v zahraničí?

Mám strašně rád trať v Londýně a Penrithu (Austrálie, pozn. red.), ale v tomto ohledu se neberu jako příliš vybíravý. Pro trénink mi stačí třeba trať v Brandýse, kterou mám kousek od domu, ale samozřejmě se obtížností nemůže rovnat těm světovým.

Vyberte vždy jen jednu z následujících:

Česká, nebo zahraniční kuchyně?

Česká kuchyně.

Moře, nebo hory?

Moře.

Film, nebo knížka?

Film.

Utopenec, nebo bábovka?

Bábovka.

Pivo, nebo voda?

Pivo.

Mistrovství světa ve fotbale, nebo v hokeji?

V hokeji.

Vánoce, nebo Velikonoce?

Vánoce.

Pizza s ananasem, nebo bez?

S ananasem.

Oblek, nebo oblečení na trénink?

Oblečení na trénink.

Pán prstenů, nebo Harry Potter?

Harry Potter.

Nakupování po internetu, nebo v obchodním domě?

Po internetu.

Studoval jste na Vysoké škole tělesné výchovy a sportu. Už víte, kam by mohly vést vaše kroky po ukončení sportovní kariéry?

To jste mi trochu nahrál, na škole studuji obor kondiční specialista a současně si v letošním roce dodělávám trenérskou školu v oboru kanoistiky, takže mé kroky bych chtěl směřovat na trenérskou dráhu. Nicméně je strašně obtížné teď říct, že když jsem úspěšným sportovcem budu i úspěšným trenérem. V tomto ohledu se snažím být realista a určitě mé kroky povedou tímto směrem, ale zároveň musím na svých budoucích závodnících vidět nadšení a motivaci. Ne každý trenér dokáže ve svých závodnících vzbudit nadšení pro věc. To je přitom minimálně 50 % budoucího úspěchu. Co se týče znalosti techniky a složení tréninků v tom by problém být neměl.

Máte pro čtenáře nějaký vzkaz na závěr? 

Snad jen to ať sportují, zlepšuje to život ve všech rovinách. Zdraví a psychika jsou v této době to nejdůležitější.


Jiří Prskavec (* 18. května 1993 Mělník) je český vodní slalomář, kajakář závodící v kategorii K1. Je synem kajakáře Jiřího Prskavce.

Na loňském SP ve vodním slalomu se u našeho stánku Jiří Prskavec na chvíli zastavil. Podívejte se na krátký rozhovor na našem YouTube kanálu.

Foto: archiv Jiřího Prskavce