Práci mu letos velmi ztížila pandemie. Předseda spolku Tři pro zdraví, z. s. Ondřej Brouček musel spolu se svými kolegy organizátory zrušit podzimní program svého týmu, především pak chystaný Klánovický terénní půlmaraton. Jak je těžké připravit a organizovat běžecký závod? A jaké aktivity mají Tři pro zdraví v plánu na příští rok?

Zdravíme z redakce Prahy sportovní. Na začátek vás poprosíme, abyste se v krátkosti představil a přiblížil čtenářům, co momentálně se spolkem Tři pro zdraví děláte?

Dobrý den, je mi 36, bydlím v Klánovicích a od mala mám rád sport. Začal jsem s atletikou, pak mě chytila horská kola a pobyt a aktivity v přírodě. Sport mě provázel i ve studiích a zaměstnání, ale nikdy jsem nepřemýšlel (a ani neměl výkonnost) o kariéře profesionálního sportovce. Více mě lákalo vytvářet příležitosti a akce pro společné sportování. Tak i vzniklo Tři pro zdraví (dále jen 3+, pozn. red.), se kterým už jsme uspořádali pěknou řádku akcí, rozhýbali tisíce lidí a ukázali jim krásnou přírodu v Klánovickém lese a okolí.

V poslední době jsme dělali to, co za 14 sezon u sportu nikdy – přesouvali akce, vymýšleli a realizovali náhradní akce „nanečisto“, rušili Klánovický půlmaraton a snažíme se neztrácet motivaci a energii. Nyní nás čeká ještě mnoho práce se zrušeným závodem a zároveň příprava další, částečně nejisté sezony.

Ondřej Brouček na jednom ze závodů seriálu Tři pro zdraví

Jak vlastně vznikl název Tři pro zdraví? A kdo stál u zrodu tohoto spolku?

Se dvěma kamarády Markem Lejskem a Ondrou Kočím a mojí ženou Lenkou u piva. Měli jsme za sebou jeden závod a bavili se o budoucnosti – třech závodech v Klánovickém lese a okolí, které budou lidi motivovat ke zdravému pohybu a sportování. Později vzniklý Seriál tří závodů pro zdraví tak souvisí i s názvem našeho spolku.

Jak probíhala organizace ovlivněná pandemií koronaviru? V létě jste ještě závody uspořádat stihli, ale Klánovický říjnový běh se již musel zrušit.

Stejně jako mnoho dalších pořadatelů nás pandemie zasáhla hodně výrazně. Dvě jarní akce (Újezdský KoloBěh a Klánovický Mini Adventure) jsme museli přesouvat na náhradní termín, alespoň jsme ale vždy zorganizovali akci nanečisto, což nás poměrně hodně organizačně zaměstnalo.

Červnový MTB a Trail Run Úvaly proběhl naštěstí v původním termínu., ale Klánovický půlmaraton, který probíhá tradičně v polovině října, jsme museli posunout na listopad a následně pro letošní rok zrušit. Stejně jako u jarních akcí jsme připravili alespoň akci „nanečisto“ – naznačili trasu, udělali segmenty na Stravě a umožnili lidem si 10 km nebo půlmaraton zaběhnout v průběhu celého víkendu. Vlastně jsme tak uspořádali více akcí než běžně, ale organizačně, komunikačně, finančně i motivačně byl letošní rok šílený. Drží nás ale věrní účastníci.

Fotogalerie z Klánovického terénního půlmaratonu 

 

Závody pořádáte v okolí Prahy – východ. Konkrétně jde o Klánovice, Újezd nad Lesy a Úvaly. Máte z těchto tří lokalit nějakou svou oblíbenou? Nebo alespoň oblíbenou běžeckou trasu? A chodíte běhat také některý z vašich závodů?

Narodil jsem se zde a troufnu si tvrdit, že místní les znám jako své boty. Mnoho tras závodů jsou mé oblíbené trasy – ať na kole nebo běžecky. Mezi nejoblíbenější určitě patří trasa Klánovického 1/2Maratonu. 21 km Klánovickým lesem – okolo rybníků, přes bývalé dostihové závodiště, kolem golfové klubovny, hlubokým lesem a přitom s minimálním převýšením. Tuto trasu jsem si vlastně poprvé celou zaběhl právě při akci #klanovickypulmaratonnnanecisto. Jinak se během akcí věnuji organizaci, v minulosti jsem párkrát závodil v rámci Újezdského Duatlonu.

Na Facebooku máte jako motto napsaný výrok Jacka Londona: „Podstata hry není ve vítězství, ale ve hře samotné…“. Máte to takhle i vy osobně? Nebo jste při závodech aspoň trochu soutěživý?

Většinou ano, ale dokážu se i nakopnout a když mám natrénováno jít na výkon. Naposledy jsem se nechal vyhecovat při půlmaratonu ve Valencii k výkonu, na který jsem původně ani nemyslel. Motto ale vyjadřuje náš seriál – jasně – soutěž, hoň vteřiny a umístění, ale jde „jen“ o závod. Užívej si, že trávíš čas pohybem v krásné přírodě a ber závod jako motivaci k dlouhodobému sportování a možnost prověřit si, jak jsi natrénoval.

Zastavme se teď u akce Klánovický MiniAdventure – zážitkový závod dvojic. Kde berete inspiraci na to, obměňovat každý rok disciplíny? A řeknete nám nějakou svou oblíbenou či podle vás nejvtipnější?

Jde o zážitkový závod dvojic a z toho vycházíme – snaha je vždy o vymyšlení disciplíny, kde budou zapojeni oba z dvojice. Snažíme se namyslet disciplíny, které jsou silové, logické, zážitkové a také netradiční, které lidem vykouzlí úsměv na tváři. Inspiraci sbíráme celý rok – jsme širší tým a každý má mnoho zkušeností a zážitků, inspirujeme se i z jiných obdobných akcí v ČR i zahraničí.

K těm top patřilo například kydání hnoje. V koňském výběhu nasbírat koblihy, doběhnout s kyblíkem na valník a vysypat. A pak kolega to samé. Nebo letní biatlon – na běžkách přes kopečky, přeplavání rybníku na nafukovacích kachnách apod. Účastníci oceňují, že každoročně přicházíme s novými nápady… a ještě jich pěknou řádku máme vymyšlenou 😊

 

Kolik lidí a kolik času vám zabere na přípravu jednotlivých závodů? Spolupracujete také s jinými organizacemi/školami?

Všichni v 3+ pořádáme závody ve svém volném čase po zaměstnání. To ale neznamená, že je organizace nenáročná. Užší organizační tým čítá okolo 8 lidí, v den závodu se podílí na akci okolo 50 lidí, u Klánovického půlmaratonu téměř 200. Celoročně jsou to stovky a stovky hodin práce, musíme si občas brát dovolenou. Naštěstí máme za léta věrnou síť lidí, kteří s organizací pomohou a jim patří velký dík.

Do jednotlivých závodů se snažíme zapojit i místní radnice a zájmové organizace, dlouhodobě také spolupracujeme s VOŠ Palestra, jejíž studenti pomáhají s organizací. Každému, kdo se jakkoliv podílí na pořádání, patří velký dík, protože pomáhá nejen k pořádání akce, ale i ke spolkovému životu.

Vy sám jste studoval obor sportovní management na FTVS. Pomohlo vám, že jste se už od školy pohyboval v tomto oboru? A připravili vás na budoucí povolání dobře?

Základ to byl určitě dobrý – zejména poznání prostředí a seznámení se s problematikou, poznání mnoha lidí, se kterými dodnes spolupracuji. Ale mnoho věcí v realitě je jiných než v teorii a mnohé přinese až dlouholetá praxe.

V akci na Klánovickém MiniAdventure

Jaké aktivity máte v plánu na příští rok? A myslíte si, že koronavirová krize už navždy ovlivní pořádání sportovních akcí do budoucna?

Rádi bychom navázali na čtrnáctiletou činnost pořádání sportovních akcí. V rámci Seriálu Tří závodů pro Zdraví bychom se chtěli více věnovat Újezdskému KoloBěhu, který letos proběhl poprvé, ještě k tomu v náhradním termínu a byl částečně okleštěný. A také vynahradit závodníkům i nám zrušený Klánovický půlmaraton a udělat ho ještě parádnější než doposud. Ale upřímně – hlavně se budeme snažit neztratit sílu a motivaci, protože letošní sezona nám dala zabrat více, než bychom si přáli. To je to, čeho se trochu obávám u mnohých neziskovek – ztráty zájmu s ohledem na velkou nejistotu (finanční, účastnickou, organizační apod.) a neviditelný výsledek z vykonané práce. Ale buďme optimisté.


Spolek Tři pro zdraví vznikl na jaře 2008. Od té doby má za sebou již více než 50 zorganizovaných závodů různých velikostí a tisíce zapojených sportovních nadšenců. Za spolkem stojí pár hlavních členů a spousta pomocníků, kteří se na organizaci podílí.

Ondřej Brouček je absolvent oboru sportovní management na FTVS UK, předseda a hlavní postava sdružení.

Foto: M. Šach, AF/archiv 3+