Výkonný výbor potvrdil návrh Komise reprezentace a mezinárodního rozvoje, aby finský kouč Petri Kettunen zůstal u mužského národního týmu do konce roku 2021 a dokončil tak současný cyklus, jehož vrchol v podobě mistrovství světa v Helsinkách byl o rok odložen.

Za běžných okolností by v tuto chvíli nezbýval do startu mužského šampionátu v Helsinkách ani měsíc, koronavirová krize ale poničila reprezentační termínovou listinu a zapříčinila odložení mistrovství světa o rok. Reprezentační komise se tak musela zabývat trenérskou otázkou s ohledem na konec aktuálně platného kontraktu Petriho Kettunena v únoru 2021.

„Zvažovali jsme různé varianty i s ohledem na to, že kouč Kettunen měl od února nastoupit do nového zaměstnání ve Finsku. Nakonec jsme se ale po společné diskuzi, vyhodnocení si fungování v posledních měsících a s přihlédnutím k pozitivní atmosféře v týmu dohodli na prodloužení stávající smlouvy do mistrovství světa v roce 2021,“ uvedl předseda reprezentační komise Václav Culka.

Kettunen tak povede český reprezentační tým i do druhého šampionátu. „Od první chvíle, kdy bylo jasné, že se mistrovství světa bude posouvat, jsem chtěl u týmu zůstat a dokončit to, na čem společně už několik let pracujeme,“ potvrdil reprezentační trenér svůj zájem.

Aby mohl u českého národního týmu pokračovat, musel se vzdát své plánované pozice ve finském Eerikkilä Sport, kde měl na plný úvazek působit od února. „Je pravda, že jsem si musel vybrat. Mým hlavním zájmem bylo ale pokračovat u české reprezentace, tomu jsem vše uzpůsobil. Cítím z týmu obrovskou chuť, šanci na společný úspěch a těším se na společný rok,“ dodal Kettunen.

Rozhodnutí o přípravě na přesunuté MS pod vedením Petri Kettunena schválily jak Komise reprezentace a mezinárodního rozvoje, tak následně i výkonný výbor Českého florbalu. „Byl to logický návrh. Myslím, že reprezentaci možná čeká jeden z nejtěžších roků z hlediska společné přípravy. Je možné, že první větší herní akce může národní tým čekat třeba až na podzim. Petri ale hráče dobře zná a věřím, že tým bude moci v čele s trenérem Kettunenem bojovat o medaile na šampionátu v roce 2021,“ komentoval pokračování finského kouče u reprezentace také prezident Českého florbalu Filip Šuman.

Česko vs Slovensko

„Chtěl bych Petrimu především poděkovat za vstřícné jednání, které jsme vedli od počátku září. Z práce, kterou s nově složeným týmem od ledna odvedl, máme dobrý pocit, i když na ostrý test proti top týmům ještě nedošlo. Navíc máme i velmi pozitivní zprávy ohledně fungování a atmosféry na soustředěních i v utkáních a chceme dát tomuto týmu a nově tvořenému jádru prostor pro další práci,“ vyjmenoval Culka hlavní důvody, kvůli kterým se Český florbal rozhodl smlouvu s Kettunenem prodloužit.

S prodloužením spolupráce s aktuálním koučem je spokojený také kapitán Patrik Dóža. „Při ohlášení odložení mistrovství světa jsme byli všichni zklamaní. S pokračováním Peteho a posunem na prosinec 2021 získal náš mladý tým rok přípravy navíc. Toho se pokusíme maximálně využít. Věřím, že budeme příští rok na šampionátu úspěšní,“ pronesl.

Kettunen se nyní bude zabývat složením realizačního týmu. „Se všemi stávajícími asistenty jsem ve spojení a společně řešíme, zda budou moci pokračovat u české reprezentace s ohledem na své na své plánované závazky,“ upřesnil hlavní trenér další kroky.

KETTUNEN: CHCI DOKONČIT, NA ČEM NĚKOLIK LET PRACUJEME

Petri Kettunen bude pokračovat u mužské florbalové reprezentace do nadcházejícího mistrovství světa, které se uskuteční na konci roku 2021. Finský kouč měl původně končit po prosincovém MS 2020 v Helsinkách, pandemie koronaviru ale zapříčinila jeho odložení o jeden rok. „Mým hlavním zájmem bylo pokračovat u české reprezentace, tomu jsem vše uzpůsobil,“ potvrdil Kettunen.

Jak probíhala jednání o nové smlouvě?

Já i zástupci Českého florbalu jsme měli zájem pokračovat. Od první chvíle, kdy bylo jasné, že se mistrovství světa bude posouvat, jsem chtěl u týmu zůstat a dokončit to, na čem společně už několik let pracujeme.

Od února jste měl nastoupit na plný úvatek do finského střediska Eerikkilä Sport. Jak to aktuálně vypadá s tímto zaměstnáním?

Musel jsem si vybrat. Situace byla postavena tak, že pokud zůstanu u českého týmu, nebude možné nastoupit do Eerikkilä. Mým hlavním zájmem bylo ale pokračovat u české reprezentace, tomu jsem vše uzpůsobil.

Co bylo pro vás největší motivací pokračovat?

Všichni máme velkou motivaci uspět na mistrovství světa. Věřím svým hráčům a oni věří cestě, kterou jsme tu nastavili. Je velmi inspirativní pozorovat, jak se tým posouvá a kam až nás to může dovést na mistrovství světa.

Jak byste popsal atmosféru, která v týmu panuje?

Atmosféra uvnitř mužstva je velmi dobrá. Je tam pozitivní nálada, myslím, že se všichni už velmi dobře poznali. Máme dobré a otevřené vztahy, což je důležitý stavební kámen každého týmu, který chce někde uspět. A to pro nás samozřejmě platí.

Jak hodnotíte akce, kterých jste se v rámci reprezentace účastnili v tomto roce?

Do týmu jsme zabudovali nové mladé hráče, kteří nastoupili i do zápasů. Zvládli jsme úspěšně kvalifikaci, proběhly dva společné kempy a na závěr Federální derby. Byla radost všechny hráče sledovat v plném nasazení s motivací se nadále učit a zlepšovat. Všechno tohle jsou hlavní důvody, proč jsem velmi rád, že s týmem budeme v naší cestě pokračovat.

S ohledem na situaci v České republice se v říjnu rozhodli někteří hráči, že dočasně odejdou trénovat do zahraničí. Jaký je váš názor?

Situace v České republice nebyla a není jednoduchá, což mělo dopad i na sport. Myslím, že když hráči nemohli trénovat, tak je jedině dobře, že využili šanci a odešli do Švédska a Finska do chvíle, než v České republice dojde k uvolnění a budou moci opět trénovat a hrát utkání. Hráči si vyzkouší si nové prostředí a kulturu. Věřím, že to pro ně bude zajímavou inspirací.

Jak aktuálně vypadá situace ohledně realizačního týmu? Bude pokračovat ve stejném složení?

Moje přání je, abychom pokračovali i nadále s Karem (Kuussaarim), Akselim (Ahtiainenem) i Romanem (Vítkem) jako trenérem brankářů. Byl jsem spokojený s tím, jak realizační tým fungoval, a mojí hlavní prioritou je, abychom mohli pokračovat ve stejném složení i nadále. Se všemi stávajícími asistenty jsem ve spojení a společně řešíme, zda budou moci pokračovat u české reprezentace s ohledem na své na své plánované závazky.

#FlorbalZije | Nepřestáváme sportovat

Ačkoliv jsou soutěže ze známých důvodů dočasně zastavené, neznamená to, že by sport spal. Naopak, žije dál! A aby byl pořádně vidět, přichází Český florbal s novou výzvou, která je navíc doplněná o zajímavé ceny. Natočte video, jak sportujete, a zapojte se do instagramové soutěže.

JAK NA TO?

  • Nejde o nic složitého, prostě natočte krátké video, jak na sobě makáte! Ať už jde o florbal, běhání, posilování či jiné cvičení včetně klubového tréninku. Ukažte, že neleníte ani v této pro sport nelehké době.
  • Video zveřejněte na instagramu prostřednictvím stories a doplňte jej o hashtag #FlorbalZije
  • Právě vaše nahrávka možná zamíří na sítě Českého florbalu – to když nezapomenete na označení @ceskyflorbal
  • Pak už jen doufejte, že právě vy bude mezi výherci. Každý týden se hraje o pět poukazů na nákup florbalového vybavení ve výši 500 Kč. 

Proč se zapojit do výzvy? Poslechněte si apel reprezentačního útočníka Adama Delonga:

Foto:  Martin FLOUSEK / www.ceskyflorbal.cz