Veslařský závod Head of Prague 2020 se uskuteční. Pořadatelé ho museli již poněkolikáté odložit, tentokrát na první prosincovou sobotu 5.12. Toto datum snad bude už konečné a závod osmiveslic se pojede i když v záloze zůstává ještě termín 19.12. Pokud by se někdo nemohl zúčastnit osobně a chtěl si i tak vychutnat kulisy Prahy, připravili pro něj pořadatelé závod virtuálně – na veslařských trenažerech.

„Z důvodu stále nepříznivé pandemické situace jsme znovu posunuli termín oblíbeného závodu osmiveslic HEAD OF PRAGUE, tentokrát na sobotu 5 prosince 2020. Všichni zájemci tak budou mít možnost se naposledy projet v roce 2020 po Vltavě a vychutnat si adventní atmosféru Prahy. Závod bude v omezené formě, ale plně respektující všechna hygienická opatření a restrikce,“ říkají k dalšímu posunutí závodů pořadatelé.

Netradiční „winter“ HEAD OF PRAGUE bude navíc doplněn o atraktivní virtuální formu pro závodníky ze vzdálených destinací, kteří se hlásí např. až z USA. Detaily doplní pořadatelé z Veslařského klubu Blesk na konci listopadu.

Fotogalerie

20181013-02492.jpg

Informace o Head of Prague

Head of Prague je distanční závod osmiveslic Prahou s jednou otočkou. Start závodu je u Barrandovského mostu na podolské straně řeky, otočka mezi Palackého a Jiráskovým mostem a cíl na smíchovské straně na úrovni VK Blesk. Délka závodu je 6 km. Tato regata je součástí prestižního Capital cupu – Evropského poháru hlavních měst.

  •  Délka – 6 km z toho cca 4 km po proudu řeky a 2 km proti
  •  Kategorie – jři(dci)/jky(dky), m/ž, mM/žM, mix, 8x+, GigV kategoriích MASTERS bude oceněna i nejrychlejší loď 55+ (kategorie E a výše).
    V kategorii MIX bude oceněna i nejrychlejší loď 43+ (kategorie C a výše).
    Párové osmy mohou startovat pouze v kategorii 8X+.
    V kategorii GIG smějí startovat pouze historické dřevěné lodě s dřevěnými vesly.
    Pořadatel si vyhrazuje právo kategorii obsazenou 3 a méně loděmi sloučit s jinou.

VK Blesk

Pořadatelem tohoto závodu je veslařský klub BLESK. Založen byl roku 1879 a patří tak k nejstarším českým veslařským klubům.

V polovině 19. století se v Praze na Vltavě začínaly objevovat lodě, připomínající dnešní veslování. To již v Anglii a posléze v Německu se závodilo a pořádaly se soutěže, které v průběhu doby získávaly popularitu a dnešní slávu. Kolem lodí plujících po Vltavě se postupně začínaly tvořit skupinky lidí, dávaly jména lodím i sobě, navrhovaly svoje vlajky a jedna taková skupinka lidí pojmenovala svou loď Blesk. Tak vznikl postupně od zájmové skupinky, přes posádky, družstva a společnost Veslařský klub Blesk.

V Blesku jsou na svou historii patřičně hrdí. Na stránkách VK Blesk si můžete přečíst také unikátní reportáž ze závodu Praha – Hamburk 1876

V roce 2020 Blesk zvítězil v českém poháru a je tak nejúspěšnějším klubem v České republice. Do Loděnice VK Blesk se za normálních podmínek můžete přijít podívat každé pondělí, středu a pátek od 16:30, kdy začínají tréninky. Nyní je z důvodu pandemie koronaviru loděnice dočasně uzavřena i pro venkovní sportování. 

Registrovat k závodu se můžete ZDE. K akci se můžete připojit také na Facebooku

Nacvičte si techniku s Ondřejem Synkem

Český veslařský svaz si ve spolupráci s Ondřejem Synkem připravil také videa na nácvik techniky. 

Závod Head of Prague 2020 finančně podpořilo HLAVNÍ MĚSTO PRAHA jede se pod záštitou starostů a starostek městských částí Prahy 4, Prahy 5 a Prahy 2.

Foto: archiv Head of Prague