Na tenisovém kurtu nechává opravdu všechno. O tom se přesvědčil například stolek na nedávném turnaji v Ostravě. Věděli jste, že tenisový domov má bývalá světová jednička ve čtyřhře a wimbledonská vítězka Barbora Strýcová hned vedle pražské Stromovky. Co dalšího o ní ještě nevíte? Třiačtyřicetiletá Bára nám odpovídala na otázky ohledně svých tenisových začátků, o Fed Cupu, nebo o tom, jestli bude po skončení kariéry influencerem na sociálních sítích.

Zdravíme z redakce Prahy sportovní. Na úvod bychom se rádi zeptali na vaše začátky v tenisovém klubu TK Sparta Praha. Pro projekt Behind The Rocquet jste v minulosti mluvila o tom, že jste se až do 12 let věnovala také krasobruslení. Zajímá nás, jaké ty začátky vlastně byly a proč nakonec ve vašem rozhodování zvítězil tenis?

Tenis jsem začala hrát v rodné Plzni, kde jsem hrála do svých patnácti let a do toho jsem dělala právě krasobruslení. V nějakých třinácti letech jsem se musela rozhodnout, který ze sportů dělat a hned jsem věděla, že se chci věnovat tenisu. V něm jsem za tu dobu už vyhrála spoustu turnajů a rozhodování tak nebylo úplně těžké. V patnácti jsem se pak přestěhovala do Prahy a začala hrát za tenisovou Spartu.

V areálu TK Sparta se pravidelně hraje turnaj WTA Prague Open. Máte k němu o to větší vztah, když se hraje na vašem „domácím“ hřišti? A vzpomenete si na nějaký zajímavý moment z minulosti tohoto pražského turnaje?

Celý klub, včetně kurtů na kterých se trénuje a centrálního kurtu znám opravdu dobře. Výhoda také vždy byla, že na turnaj přišlo velké množství fanoušků, kteří ve všech zápasech vytvářeli neskutečnou atmosféru. Vypíchnout jen jeden moment nedokážu, to by bylo opravdu těžké. Paradoxně vzpomínám dobře na neúspěšná čtvrtfinále či semifinále, kdy mě i přes porážku fanoušci podporovali co to šlo. Například se Světlanou Kuzněcovovou to byly parádní bitvy.

Tenisový areál Sparty se nachází v pražské Stromovce při levém břehu Vltavy. Chodíte si do Stromovky občas zaběhat? A jaké máte v Praze jiné oblíbené běžecké trasy?

Do Stromovky nechodím občas, ale často! Na běhání, na procházku, na relax… Ráda se tam chodím trochu schovat, zrelaxovat a uklidnit. Jsem tam tedy opravdu často, nejčastěji si jdu právě zaběhat. V Praze je to na běhání zřejmě moje nejoblíbenější místo.

Kdybyste měla kriticky porovnat Barboru Strýcovou jako hráčku dvouhry a čtyřhry, co byste o ní řekla? Jaké má jednotlivé silné a slabé stránky?

Slabé stránky vám neřeknu, to by je pak všichni věděli. (úsměv) Na okruhu už jsem nějakých 17 let a za tu dobu si myslím, že mé slabé i silné stránky již soupeři znají. Mezi mou silnou stránku v singlu i v deblu řadím určitě variabilitu hry. Nemám postavu ani sílu na to hrát „rány“, takže musím hrát jinak. Ráda chodím na síť, dobře mi jdou voleje a celkově hraju docela pestře.

Ve výčtu úspěchů ve vaší kariéře se kromě vítězství ve Wimbledonu vyjímá samozřejmě také Fed Cup, kde jste slavila mnoho úspěchů a reprezentační konec oznámila v roce 2018. Byla vítězství v českých barvách o to sladší, že jste bojovaly s ostatními hráčkami jako tým? A nemáte někde vzadu v hlavě myšlenky o návratu do českého národního týmu? Třeba i vzhledem k posunuté olympiádě?

Myslím si, že jsem týmový hráč a Fed Cup byl vždycky důležitou součástí mojí kariéry. Když jsme hrály, byla jsem do toho vždy až zažraná a povedly se nám neuvěřitelné úspěchy. Rok 2018, kdy jsem svou fedcupovou kariéru končila a my hrály proti USA se mi opravdu vryl do paměti. Plná O2 arena nás hnala a byl to pro mě vlastně ten nejlepší konec, jaký jsem si mohla přát. Myšlenku návratu ale úplně nevylučuji i právě z důvodu posunuté olympiády… Uvidíme, jak se to všechno vyvine.

Když jsme u té olympiády v Tokiu, těšila byste se na ní i pokud by měla proběhnout kompletně bez diváků? A jak to máte vy osobně s fanoušky na tribunách?

Já osobně diváky opravdu potřebuji, dává mi to nějaký pohon a žene mě to dopředu. Znám hráče, kteří to naopak nemusí a pro ně je to teď malinko jednodušší. My tenisti bychom ale měli být vůbec rádi za to, že jsme znovu začali hrát. Některé sporty se začínají teprve teď a my už máme odehraných několik turnajů. Olympiáda bez diváků by byla zvláštní, ale buďme rádi, že aspoň nějaká bude.

Když se podíváte kolem sebe, vidíte to s českým tenisem optimisticky? Můžete nám prozradit, koho z Čechů vidíte jako novou lídryni/lídra pro reprezentaci či úspěchy na grandslamech v další dekádě?

Já to vidím pozitivně. Máme spoustu nadějí, ať už Forejtka, Macháče, Lehečku, sestry Fruhvirtovi… Ta cesta pro ně bude ovšem velmi dlouhá. Já jim ale pevně věřím a myslím si, že nakročeno mají velmi slušně.

Jste poměrně dost aktivní na sociálních sítích. Na Instagramu pravidelně komunikujete se svými followery a sdílíte videa a fotky jak z tenisového zákulisí, tak ze svého soukromí. Dala jste se také do natáčení podcastů, v různých aplikacích si lidé mohou poslechnout vaše pravidelné povídání s hosty nazvané U Baru. Je to něco, čemu byste se chtěla věnovat po kariéře?

S tou myšlenkou jsem si pohrávala už přibližně dva roky. Jelikož v březnu začala karanténa, řekla jsem si, že teď je ta nejlepší doba začít nějaký ten podcast zkoušet. A moc mě to baví! Začala jsem na Instagramu a mám pocit, že se to lidem líbí. Pustit si je můžete také na Spotify a Apple Podcasts. Do budoucna bych určitě chtěla pokračovat a spoustu věcí ještě vylepšit, plánuji tam mít například i kameru. Chci si to ale dělat hlavně po svém a nevyvíjet na sebe zbytečný tlak.

Jací jsou podle vás tři nejlepší tenisté a tři nejlepší tenistky české historie?

Navrátilová, deblistky Suková – Novotná, Mandlíková. Z mužů Lendl, Berdych, Kodeš.

Z Facebooku Barbory Strýcové

 

Teď se vás pokusíme čtenářům trochu přiblížit. 😊 Jaký je váš oblíbený turnaj v zahraničí?

V zahraničí určitě Wimbledon, to je pro mě číslo jedna. Pak mám také moc ráda Austrálii a také Indian Wells v Kalifornii, kde je turnaj opravdu poklidný a je tam příjemná atmosféra obklopená horami.

Vyberte vždy jen jedno z následujících:

Česká, nebo zahraniční kuchyně?

Česká.

Moře, nebo hory?

Těžká otázka, ale spíše hory.

Film, nebo knížka?

Film.

Utopenec, nebo bábovka?

Bábovka.

Pivo, nebo voda?

Jsem z Plzně, tak bych měla říct pivo, ale dávám vodu.

Mistrovství světa ve fotbale, nebo v hokeji?

V hokeji.

Vánoce, nebo Velikonoce?

Vánoce.

Pizza s ananasem, nebo bez?

Dříve bych řekla s ananasem, ale už jsem z toho vyrostla a říkám bez.

Oblek, nebo oblečení na trénink?

Oblečení na trénink.

Pán prstenů, nebo Harry Potter?

Harry Potter.

Nakupování po internetu, nebo v obchodním domě?

Po internetu.

Do hry dáváte opravdu všechno. Naposledy jste si zasloužila aplaus při humorné i heroické situaci na kurtu v Ostravě, kdy vás při výměně nezastavil ani stolek a zasloužila jste si uznání i od ostatních tenistek na sociálních sítích. Máte nějaký vzkaz na závěr pro naše čtenáře, kteří teď mají možnosti sportování dost omezené?

V tom zápase šlo opravdu o každý balon a bylo to dost vyhrocené. Utkání jsme nakonec prohráli, ale celý zápas se skóre přelévalo a ten konkrétní balon v tiebreaku druhého setu byl fakt neskutečný. Čtenářům bych vzkázala, že i když jsou sportoviště zavřená, pořád mohou sportovat venku – jít si zaběhat, nebo na procházku. Cvičit můžete také doma a nevadí, že zrovna nemáte posilovací stroje, můžete i s vlastní vahou, což doporučuji a sama to tak pravidelně dělám. Zpoťte se tedy denně alespoň na těch 20 minut, ten den bude hned lepší.


Barbora Strýcová (* 28. března 1986, Plzeň) je česká profesionální tenistka, vítězka ženské čtyřhry ve Wimbledonu 2019 a bronzová olympijská medailistka v ženském deblu z Letních her v Riu de Janeiru 2016. V letech 2019–2020 byla světovou jedničkou ve čtyřhře, kterou se stala jako sedmá Češka od zavedení klasifikace v roce 1984.

Na žebříčku WTA byla pro dvouhru nejvýše klasifikovaná v lednu 2017 na 16. místě a ve čtyřhře pak v červenci 2019 na 1. místě. Domovským oddílem je Tenisový klub Sparta Praha.

Foto: Pavel Lebeda (sport-pics.cz); facebook.com/Barbora-Strýcová