Čtyři čeští bikeři aktuálně figurují ve světové elitní desítce Rankingu Mezinárodní cyklistické unie (UCI). V případě Rankingu států pak ženám i mužům aktuálně náleží umístění v elitní světové pětce.

Zlepšující se výkonnost české Reprezentace MTB komentuje trenér Viktor Zapletal:

„Především jde o dlouhodobě kvalitní práci na úrovni klubů. Znovu opakuji, že v České republice máme jedny z nejlepších trenérů mládeže na světě, což si mnohokrát v té typicky české kritičnosti a soutěživosti jen obtížně připouštíme. Ale oni, naše kluby a zdravě zapálení a nadšení rodiče, jsou skutečně tím pilířem současných úspěchů,” upřesňuje Viktor Zapletal.

“Druhou věcí je skutečnost, že se nám ve spolupráci a podpoře Českého svazu cyklistiky podařilo vytvořit pro ty nejtalentovanější podmínky v režimu částečně centrální přípravy v rámci Reprezentace MTB, takže junioři a jezdci kategorie U23 absolvují v sezóně poměrně bohatý program závodní i tréninkový společně s reprezentačním „áčkem, což je pro ně rozvíjející a umožňuje nám to rychle a přímo reagovat na všechny související tréninkové ukazatele a tím zvyšujeme výkonnost celé skupiny. Projekt Czech MTB Junior + U23 Talent bude pokračovat i v roce 2021 a předpokládáme jeho přenesení na celý další olympijský cyklus 2021 – 2024, doplňuje reprezentační kouč.     

Pojďme se podrobně podívat na aktuální podobu Rankingu UCI.

České cyklistice se blýská na úspěšné časy

Ženy Elite

Na výborném osmém místě je drobná bikerka týmu Expres CZ-Tufo Team Kolín, Tereza Tvarůžková, která v průběhu listopadu a úvodní části sezóny úspěšně bodovala v závodech kategorie C1 a C2 v Turecku. Mnohem více potěšitelná je ale výkonnost, kterou Tereza získala a velmi reálně nám v původně reprezentantce v běhu na lyžích roste další závodnice absolutní světové špičky.

V elitní světové čtyřicítce pak jsou hned další tři úspěšné české reprezentantky: 18. Jitka Čábelická (Gapp System Kolofix MTB Racing Team), 34. Karla Štěpánová (Maloja Pushbikers MTB) a 36. Jana Czeczinkarová (Liv Cycling Team).

V hodnocení států jsou české ženy na prestižním třetím místě rankingu UCI za bikovými velmocemi Francií a Švýcarskem, což je nejlepší postavení českého týmu žen v posledních třech olympijských cyklech.

V ženami vysoce nastaveném standardu se pohybují i české juniorky. Aneta Novotná (Adastra Cycling Team) je současnou světovou dvojkou a Karolíně Bedrníkové (Expres CZ-Tufo Team Kolín) náleží pozice světové pětky.

Muži Elite

Na místě devátém rankingu UCI je nyní náš nejlepší biker Ondřej Cink (Kross Orlen Cycling Team). Dvojnásobný olympionik a zatím náš jediný mistr světa kategorie U23 je stabilním členem prestižní světové desítky hvězdných a velmi vyrovnaných jezdců. Odborníci hodnotí současnou první světovou patnáctku jezdců za natolik vyrovnanou, že v podstatě kdokoliv z této skupiny může vyhrát olympijský závod nebo mistrovství světa. Je to velká změna oproti předchozím olympijským obdobím, kdy světu diktovala tempo legendární trojice: Nino Shurter, Julien Absolon a Jaroslav Kulhavý a jsme rádi, že česká reprezentace může znovu v postavě Ondřeje bojovat o umístění nejvyšší.

V první světové padesátce rankingu UCI jsou ještě další dva čeští reprezentanti: 32. Jan Vastl (Maloja Pushbikers MTB) a 42. Jan Škarnitzl (Cyklostar Trek Pirelli).

Mezi národy náleží mužům páté místo na světě ve skutečně elitní společnosti: 1. Francie, 2. Švýcarsko, 3. Itálie, 4. Brazílie.

V první světové čtyřicítce jsou i dva čeští junioři: 31. Václav Veverka (Cyklostar Trek Pirelli) a 40. Filip Konečný (Dukla Praha), což je velmi slibné i pro závod štafet na mistrovství světa a Evropy, kde startuje celkem šest jezdců napříč všemi kategoriemi (junior, U23, Elite) mužů a žen a vyrovnanost týmu je základem úspěchu celého týmu.

Foto: Matěj Charvát