Na jedné straně Joao Moutinho, Timothy Fosu-Mensah, Diogo Dalot, Bukayo Saka. Na straně druhé Alex Král, Pavel Bucha, nebo Matěj Chaluš. Fotbalový znalci již určitě zbystřili a ví, že se budeme bavit o mezinárodním mládežnickém turnaji All Stars Cup. 

Od roku 2009 se v hlavním městě tento prestižní turaj odehrával každé léto. Objevily se na něm už zmíněné tuzemské a zahraniční budoucí hvězdy, ale i hráči, pro které byla konfrontace s nimi vrcholem kariéry. Nyní to vypadá, že bude Praha již podruhé za sebou bez vypjatých zápasů mezi Spartou či Slávií a nejlepšími juniorskými týmy Evropy, nebo Jižní Ameriky. Mládežnický fotbal dostal z důvodu pandemie koronaviru velkou ránu, své o tom ví i fotbalový komentátor Milan Štěrba, který pomáhá All Stars Cup organizovat od roku 2011 a kterého jsme se ptali, jak moc ovlivní juniorské fotbalisty rok bez zápasu.

Z Hájí až do Ďolíčku

All Stars Cup organizujete již více než 11 let, začínali jste na fotbalovém hřišti na Hájích. Jak vzpomínáte na první ročníky turnaje? A kde se vůbec zrodila myšlenka konfrontovat české mládežnické týmy se zahraničními protihráči?

All Stars Cup začínal původně jako skromný turnaj organizovaný skupinou rodičů v čele s dnešním ředitelem turnaje Jaroslavem Novákem pro desetileté fotbalisty, protože tehdy pro tuhle věkovou kategorii žádná podobná možnost konfrontace s vrstevníky z jiných zemí neexistovala. Je neuvěřitelné, kam se za těch jedenáct let turnaj posunul. Dnes se jedná o nejvýznamnější domácí událost ve věkové kategorii U16 – tedy mladšího dorostu, které se každoročně účastní šestnáct týmů a víc jak polovina jich pochází ze zahraničí.

I když se All Stars Cup i díky podpoře Magistrátu hl. města Prahy rozvinul do společenské akce přesahující jen pouhý fotbalový turnaj, pořád ctíme původní myšlenku zajistit českým fotbalistům co nejpestřejší možnost konfrontace s kluby z různých fotbalových škol z celého světa. Naši hráči mohou na vlastní kůži zažít zápasy s těmi nejlepšími fotbalisty této věkové kategorie na světě. Je to pro ně neocenitelná zkušenost a motivace k dalšímu tréninku. Ale nad tím vším za mě stojí neopakovatelný fotbalový zážitek a splněný dětský sen. Protože i kluci, kteří třeba nikdy nebudou profesionálními fotbalisty, si můžou zahrát proti Barceloně, Arsenalu, nebo Paris Saint-Germain. A tím pádem proti hráčům, které už za pár let budou vídat v televizi při zápasech Ligy mistrů.

Turnaj měl za těch 11 let již několik absolutních vítězů, zvítězila Slavia, Sparta i slavná FC Barcelona. Kdo z vítězů ve vás vzbudil nejlepší dojem? A to jak na hřišti, tak „na živo“ – svým chováním a vystupováním.

Obrovským zážitkem pro mě bylo vítězství FC Barcelona v roce 2018. Ti šestnáctiletí kluci už vystupovali jako profesionálové. Obecně mě překvapilo, jak čilý přestupový ruch je mezi špičkovými zahraničními kluby právě v této kategorii. Do Prahy například přicestoval i zástupce Monaka, který měl dohlédnout na jednoho z hráčů Barcelony, který měl po turnaji přestoupit do Knížecího klubu a byl toho času v rekonvalescenci. Prakticky neopustil náš fyziostan, kde se podroboval různým procedurám s tím, že by do turnaje zasáhl jen v případě nejvyšší potřeby. Jiný hráč z Barcelony zase zamířil ihned po turnaji do Juventusu.

Jindy se nám stalo, že přímo na turnaji si zástupci Arsenalu vyhlédli jednoho fotbalistu a po skončení turnaje si ho odvezli do Londýna. I takové pohádkové příběhy náš turnaj přináší. Pro mě osobně bylo ale asi nejemotivnější vítězství Slavie v roce 2015 a to nejen proto, že jsem tenhle tým i krátce trénoval. Dlouhých sedm let se Slavii jako hostitelskému klubu nedařilo tenhle turnaj vyhrát, nakonec to ročník 1998 ale přece jen zvládnul a mohl tak předat štafetu mladším.  

Pozdrav od Paris Saint-Germain // Greetings from Paris Saint-Germain

Potřetí za sebou se na All Stars Cup těší i hráči PSG – Paris Saint-Germain. // PSG – Paris Saint-Germain is going to play at the All Stars Cup for the third time in a row. And the players are already looking forward to it.

Zveřejnil(a) All Stars Cup dne Úterý 4. června 2019

 

Jak probíhá komunikace s tolika zahraničními týmy? Mají třeba nějaké neobvyklé požadavky, nebo zvyky?

Můj kolega Jiří Valín je u turnaje od počátku a má na starosti komunikaci se zahraničními týmy. I když samotný turnaj trvá jen tři dny, je to pro něj celoroční práce. Týmy jako Barcelona nebo Atlético Madrid mají v této věkové kategorii na stole desítky pozvánek z nejrůznějších koutů planety a chce to hodně diplomacie. Hodně nám ale pomáhá pověst turnaje, který je v zahraničí vysoce hodnocen. A máme řadu klubů zvučných jmen, které se sami hlásí o možnost startu na turnaji. Za těch jedenáct let jsme už ledacos zažili. Arsenal například vyslal měsíc před turnajem své zástupce, kteří do naprostého detailu zkontrolovali hotel, zázemí turnaje, šatny i stav hrací plochy.

Dostat sem špičkové týmy není vůbec jednoduché, protože komunikace probíhá i na úrovni fotbalových asociací, které musí garantovat podmínky. Samozřejmostí je servis v podobě ubytování, kvalitního stravování, dopravy, regenerace. Každý zahraniční tým má českého průvodce, který se o něj stará od okamžiku příletu až do chvíle, kdy opustí Českou republiku. Máme v tomhle ohledu sehraný tým lidí, ve kterém má každý své přesné úkoly. Bez toho by tahle organizačně náročná akce nešla vůbec zvládnout.

Finále v Ďolíčku

Finále se již tradičně hraje na prvoligovém stadionu ve vršovickém Ďolíčku, kde hraje své zápasy tým Bohemians 1905. Jak funguje spolupráce s Bohemkou? A je pro mladé hráče velký zážitek vyběhnout na tomto legendárním stadionu?

Celkem čtyřikrát se zápas o třetí místo a finále odehráli na Sinobo Stadium, kde hraje své domácí zápasy Slavia. V posledních letech jsme se přesunuli do Ďolíčku, kde je pokaždé naprosto úžasná atmosféra. Snažíme se vyladit všechny detaily včetně hudby, organizovaných nástupů týmů, i slavnostního zakončení tak, aby hráči měli co největší zážitek. Vidět v jejich tvářích soustředění a motivaci, jako například vídáme u hráčů při finále Ligy mistrů, je pro nás pro všechny ta největší odměna. Z celého turnaje nabízíme internetové streamy, v roce 2017 jsme navíc díky spolupráci s O2TV Sport zápas o třetí místo a finále vysílali v přímém přenosu. Takže jsem si na turnaji střihnul i roli komentátora.

Rozhodující dva zápasy All Stars Cupu se odehrávají na stadionu Bohemians Praha 1905 v Ďolíčku (míč nahoře). Sousední areál Loko Vršovice (míč dole) slouží pro tréninkovou přípravu týmů, které do Prahy dorazí dříve.

 

Který z hráčů na vás svými výkony na All Stars Cupu udělal největší dojem? A dotáhl to již tak daleko, jak jste mu třeba tehdy předpovídal?

V roce 2017 přicestoval do Prahy s Arsenalem mladičký Bukayo Saka. Londýňané první den ve skupině prohráli se Slavií 1:2 a nakonec obsadili deváté místo. Kdo by tehdy řekl, že za pár let se Saka vrátí jako hvězda A týmu na zápas čtvrtfinále Evropské ligy právě proti Slavii. V roce 2013 se stal nejlepším obráncem turnaje Timothy Fosu-Mensah, který má dnes na svém kontě dva odehrané zápasy Ligy mistrů v dresu Manchesteru United a v současnosti je spoluhráčem Patrika Schicka v Leverkusenu. V tomto roce se v áčku Barcelony po boku Messiho a dalších hvězd prosazuje Ilaix Moriba Kourouma, který byl v roce 2018 zvolen nejlepším hráčem našeho turnaje. A takto bychom mohli pokračovat dál. Z českých účastníků to zatím nejdál dotáhl Alex Král, který je v současnosti oporou české reprezentace.  Cestu nejúspěšnějších hráčů mapujeme na webových stránkách turnaje.   

Hrajeme o budoucnost fotbalu

Pandemie koronaviru ovlivnila celý svět a samozřejmě také mládežnický fotbal. All Stars Cup 2021 se neuskuteční a mladí hráči již více než rok pořádně nehrají. Jak moc to ovlivní zájem mladých fotbalistů o tento sport? Myslíte, že bude toto koronavirové okno velkým problémem? Nebo se již blýská na lepší časy?

Kvůli pandemii jsme museli bohužel zrušit už dva ročníky turnaje. Pereme se s tím asi jako každý v téhle těžké době. Nejde jen o to, že můžeme ztratit jednu generaci fotbalistů a sportovců vůbec. Děti mohou přijít o vztah ke sportování a ke zdravému pohybu jako takovému. Jejich návrat na hřiště je podle mě jednou z důležitých priorit. Doufám ale, že už v dohledné době se děti zase vrátí ke sportování a že se projeví hlad po sportování, který teď dost intenzivně pociťujeme všichni. Mým snem je, aby právě náš turnaj pomohl ke znovunastartování fotbalové generace, která to teď nebude mít vůbec jednoduché. Hrajeme o budoucnost fotbalu a sportu jako takového.

Zmiňoval jste, že máte zkušenosti také s trénováním v mládežnických kategoriích, konkrétně v pražské Slavii. A díky All Stars Cupu také srovnání se zahraničím. Máme v českém fotbale stejně kvalitní podmínky jako jinde ve světě? Myslíme tím nejen dobré trávníky, nebo šatny, ale také edukaci a zájem o řemeslo u mládežnických trenérů.

Především v posledních letech pozoruji velký posun v mládežnickém fotbalu. Myslím si, že práce s mládeží v některých klubech už snese porovnání se zahraničím. Obecně samozřejmě pořád narážíme na podmínky, ale zájem o fotbal je u dětí stále velký. Sám teď pracuji na získání další trenérské licence, takže na vlastní kůži pociťuji, jaký důraz se klade na správný trénink dětí a mládeže. Zároveň vidím okolo sebe spoustu nadšenců, kteří mládežnickému fotbalu obětují spoustu energie a času, aniž by z toho měli jakýkoliv profit nebo slávu. Před takovými lidmi smekám.  

Co byste vzkázal mladým fotbalistům a jejich rodičům do další sezóny?

Chtěl bych jim všem především popřát, aby se už konečně mohli vrátit zpátky na fotbalová hřiště a zase si užívat tuhle nádhernou hru. A doufám, že se všichni společně zase sejdeme na dalším ročníku turnaje All Stars Cup, který dokáže plnit dětské fotbalové sny.   

Fotogalerie


Milan Štěrba (*1979) je fotbalový komentátor, trenér mládeže a jeden z organizátorů mládežnického turnaje All Stars Cup.

Foto: zleva Milan Štěrba a bývalý fotbalista Realu Madrid Roberto Carlos

Foto: allstarscup.cz; archiv Milana Štěrby