V sobotu 15. května se na Dostihovém závodišti v Praze 5 – Velké Chuchli uskuteční již 16. ročník tradičního dostihu pro naše nejlepší klusáky, Velká cena primátora hlavního města Prahy.

Právě finanční podpora hlavního města Prahy je tím zásadním aspektem pro zachování klusáckých dostihů na území Prahy. Dostihový den začíná prezentací závodníků v pravé poledne, první koně se na dostihové dráze objeví kolem 13 hodin, start prvního dostihu pak bude ve 14 hodin.

Nabitý sportovní program celého odpoledne nabídne nejméně sedm klusáckých zápolení, pozornost jistě přitáhne dostih vyhrazený pro koně plemene francouzský klusák, na jehož sponzoringu se podílí francouzská autorita LeTrot z Paříže. Celá akce je určena nejen pro aktivní sportovce, kteří se k tomuto významnému dostihovému dni sjedou z celé republiky, ale také pro širokou veřejnost se zájmem o koně a vzrušující zážitky z napínavých doběhů dostihů.

Vzhledem ke koronavirové pandemii udělilo pro konání akce Ministerstvo zdravotnictví výjimku a současně stanovilo přísná hygienická pravidla včetně nepřítomnosti diváků, takže příznivci klusáckých dostihů mohou tuto akci sledovat online v kvalitním streamu na www.equitv.cz.

Z dostihového dne 15. 5. 2021 bude Česká televize vysílat dvacetiminutový pořad, upoutávku i krátkou reportáž bude vysílat také metropolitní televize Praha TV.

Rozhovor nejen o klusáckém sportu s členkou představenstva České klusácké asociace, majitelkou, chovatelkou i amatérskou jezdkyní klusáckých koní Michaelou Zemánkovou najdete zde.

Fotogalerie

 

Závodiště ve Velké Chuchli se nachází na jižním okraji Prahy, po levém břehu Vltavy. Dostat se sem můžete autobusem, vlakem či dojet autem na placené parkoviště. Sezóna trvá zpravidla od začátku dubna do poloviny listopadu.

Nejprestižnějším dostihem je České Derby, jímž tradičně na konci června vrcholí první část dostihové sezóny. Derby spolu se dvěma dalšími klasickými testy tříletých koní – Velkou jarní cenou a St. Leger – tvoří takzvanou klasickou Trojkorunu. Významnou mezinárodní akcí je také Evropský pohár žokejů, konaný na konci září.

Cena vstupného se mění dle typu dostihu, děti do 15 let a také držitelé ročního kupónu karty Lítačka mají vstup na závodiště zdarma. Až to bude možné, přijďte si užít dostihy!

Foto: L. Štrachová, SŠ COPTH