Počet uběhnutých kilometrů totiž přesahuje sto deset tisíc. Zapojilo se již přes pět tisíc běžců a dvě stě středních škol!

RunCzech společně s Evropskou komisí před třemi týdny spustili projekt “PRYČ ZE ŽIDLE“ s myšlenkou rozběhat českou mládež, neboť pandemická situace zásadně ovlivnila jejich život a studenti jsou již rok odkázáni do online prostředí s minimální možností pohybu. Souboj středních škol o finanční dar sto tisíc korun má za cíl podpořit zdravý a aktivní životní styl především studentů, ale také učitelů, rodinných příslušníků a všech, kteří se chtějí zapojit. „Očekávali jsme velký zájem, ale i tak jsme velmi mile překvapeni, kolik běžců a škol se v tak krátké době do výzvy zapojilo. K dnešnímu dni evidujeme přes patnáct tisíc nahraných výsledků, pět tisíc běžců, dvě stě středních škol a neuvěřitelných sto deset tisíc uběhnutých kilometrů. Zájem o tento projekt každým dnem stoupá. Obrací se na nás stále více škol, studentů, ale také široká veřejnost,“ sděluje Igor Murko z organizačního týmu RunCzech.

Vítězem se stane škola, která dosáhne nejvyššího součtu uběhnutých kilometrů, a ta získá finanční dar v hodnotě sto tisíc korun, sloužící k vylepšení sportovního zázemí. Například Gymnázium Dvůr Králové nad Labem chystá rekonstrukci školního hřiště, které je již v havarijním stavu. Rozhodli se tak zapojit do projektu a běžet pro nové workoutové prvky, které by mohly být z vyhrané částky umístěny na novém hřišti a sloužily by pro posilování s vlastní váhou.

Česko s projektem “PRYČ ZE ŽIDLE“ téměř třikrát oběhlo zeměkouli

„Vyhrané peníze bychom pravděpodobně použili na pomůcky pro zdravotně znevýhodněné žáky. Konkrétně jsem měl na mysli jednu sportovkyni na vozíčku, případně v budoucnu jiné žáky, kteří by nemohli sportovat stejně jednoduše, jako zdraví spolužáci. Snažím se studenty nalákat na myšlenku pomoci ke sportování hendikepovaným spolužákům. A samozřejmě na to, že se při běhu můžou legálně a bez roušky vidět s kamarády,“ sdělil učitel pražského gymnázia Jana Nerudy, Jaroslav Tomeš.

Soutěž potrvá až do 25. června a její princip je velmi jednoduchý. Na webových stránkách RunCzech se stačí zaregistrovat a vybrat střední školu, kterou chce běžec podpořit. Každé zaregistrované škole se denně počítají uběhnuté kilometry všech účastníků. Každý kilometr se počítá a běžet mohou účastníci kdykoliv a kdekoliv. Kromě hlavní výhry pro vítěznou školu mohou účastníci soutěžit i o ceny pro jednotlivce v rámci programu Motivační výzvy, který RunCzech společně se svými partnery připravil.

„Dosavadní průběh souboje, kdy se do aktivního pohybu zapojují tisíce běžců, nám udělal ohromnou radost. Souboj trvá do 25. června, a proto doufáme, že s námi vstane ze židle co nejvíce účastníků! Každý z nich má šanci podpořit svoje zdraví i vybranou střední školu. Těšíme se na další skvělé běžecké výkony,“ vzkazují pořadatelé.

Více informací k projektu i jak se zaregistrovat najdete na www.pryczezidle.cz. Připojit se můžete i ve facebookové události.

Foto: RunCzech