Úvodní Světový pohár ve vodním slalomu v Praze-Troji zná své první medailisty. Kategorii kajakářů suverénně ovládl domácí kajakář Jiří Prskavec, kterého na pódiu doplnil stříbrný Ital Giovanni De Gennaro a bronzový Mathieu Biazizzo z Francie. V kategorii kajakářek se dočkalo medailového doublu Polsko díky zlatu Klaudii Zwolinské a stříbru Natalie Pacierpnikové. Pro bronz si dojela Australanka Jessica Foxová. Do finále se probojovaly další tři české lodě – Vít Přindiš bral sedmou příčku, Vavřinec Hradilek uzavřel finálovou desítku a jediná Češka ve finále Antonie Galušková skončila devátá.

Vítěz semifinále, vítěz finále. Kajakář Jiří Prskavec předvedl na úvodním Světovém poháru v Troji svou sílu a zcela ovládl soutěž kajakářů. „Vítězství je moc příjemné, navíc jsem jím završil svůj hattrick tady z Troji, vyhrál jsem tu poslední tři velké závody,“ radoval se český olympionik. „Navíc dnes to bylo umocněné o to, že tohle byl můj desátý závod, podesáté jsem se dostal do finále, ale poprvé jsem semifinále vyhrál a ve finále jsem startoval jako poslední. Vítek jel přede mnou a moderátoři to úžasně vyburcovali a bylo dost těžké se při tom zkoncentrovat. Nahoře mi to úplně nevyšlo a až do cíle jsem to vlastně doháněl. Jsem strašně rád, že jsem to vydržel, dole mě to už hrozně bolelo. Ale je vidět, že forma přichází a z toho mám tu největší radost. Je to ujištění, že je člověk dostatečně rychlý a je tam, kde by měl být. Mám ještě měsíc a půl na to formu vyladit, ale myslím, že jsem na správné cestě a za to jsem strašně rád,“ pochvaloval si zlatý Prskavec.

🏆Zdvižený prst směrem k OH v Tokiu.🇯🇵 Jiří Prskavec vítězí ve Světovém poháru v pražské Troji a ukazuje neskutečnou formu!🥇 Letos se máme opravdu na co těšit! 👏💪 #ceskasilanavode #czechcanoe

Zveřejnil(a) Český vodní slalom a sjezd dne Sobota 12. června 2021

 

Jako první z českých kajakářů se do sobotního finále vydal na trať Vavřinec Hradilek. Hodně riskoval a bohužel se nevyvaroval chyb na brankách 9 a 19, což pro něj znamenalo konečné 10. místo. Druhý Čech na startu Vít Přindiš na mezičasech mírně ztrácel, ale s každým záběrem ztrátu stahoval. Nešťastný dotyk na brance 19 a dvouvteřinová penalizace ho časově odsunuly z předních pozic, a nakonec skončil sedmý. „První polovinu jsem zajel hezky, ale pak mi to přestalo vycházet. Neklouzalo mi to tak, jak bych chtěl. Před finále jsem si říkal, že předvedu rychlou jízdu, aby to Jířa na startu slyšel a trochu ho to potrápilo, ale nepovedlo se to. Měl to lehčí,“ smál se Přindiš.

Sobota přinesla také nesmírně napínavé finále kajakářek. Závěrečnou jízdu skvěle zajela Polka Natalia Pacierpniková, která v cíli dlouho nenašla přemožitelku. Sesadila ji až její krajanka Klaudia Zwolinská. Jediná česká zástupkyně ve finále Antonie Galušková nepředvedla úplně ideální jízdu – chybovala na brance 9, časově ztratila ve střední pasáži a přidala dotek na 20. brance. „Podržel mě tam válec a nějakých šest vteřin jsem tam nechala, určitě mě to stálo lepší umístění. Ale je to moje první finále Světového poháru vůbec. Finálová trať byla mnohem techničtější než ta včerejší v kvalifikaci. Taky bylo vidět, že holky hodně kazily. I ty, od kterých by se to nečekalo. To s vámi holt udělá trať, která je zamotaná,“ řekla Galušková, která nakonec skončila devátá.

Do finále se neprobojovala olympionička Kateřina Minařík Kudějová ani debutantka v seniorské reprezentaci Lucie Nesnídalová. „Myslela jsem si, že trať bude lehčí, ale bohužel,“ poznamenala v cíli Minařík Kudějová. „Na druhou stranu byly tyčky docela vysoko, nebylo tak náročné to projet. Já jsem ale udělala chybu jinde, překvapilo mě, jak rychle jsem najela do protivody, chtěla jsem to vzít na kontra, ale zas až takovou rychlost, která by mě tam dostrkala, jsem neměla. Dala jsem tam jen hlavu a musela jsem se vracet. Bohužel je hodně znát, že jsme hodně trénovali, cítím trochu tuhé ruce, a to na závody není v pořádku. Mrzí mě, že se mi to nepovedlo, ale byl to pro mne spíš tréninkový závod, který beru jako přestupní můstek,“ dodala česká olympionička.

🤩 These are the people who made the first World Cup race of this season possible. THANK YOU! 🙏/ 🇨🇿 Díky této bandě máme za sebou další úspěšnou akci. 💥 DĚKUJEME! Bez vás by to nešlo. 🙏

Zveřejnil(a) Canoe Slalom Prague dne Neděle 13. června 2021

 

Rohan slaví senzační vítězství na SP, Fišerová v Troji bronzová

Skvělé výkony předvedli čeští singlkanoisté v nedělních finálových závodech Světového poháru ve vodním slalomu v Praze-Troji. Lukáš Rohan ovládl kategorii C1 mužů a poprvé v kariéře zvítězil v rámci série Světového poháru. Mezi ženami vybojovala bronz Tereza Fišerová. Světový pohár vyvrcholí odpoledními závody v extrémním slalomu. 

Soutěž singlířek zcela ovládla Australanka Jessica Foxová, která jako jediná z top desítky zajela čistou jízdu a zvítězila o téměř pět vteřin před Němkou Andreou Herzogovou. „Jsem neskutečně ráda za ty dvě medaile tento víkend. Je to moje první velká akce po velmi dlouhém čase. Bylo to hlavně o tom, abychom zjistili, jak na tom jsme, abychom se potkali s holkami na mezinárodním závodu. Bylo to dnes těžké. Jsem ráda hlavně za to, že se mi to dnes opravdu povedlo,“ řekla Foxová.

Z bronzu se nakonec radovala domácí závodnice Tereza Fišerová. „V cíli jsem si nemyslela, že to na medaili vyjde. Přece jen za mnou jela Mallory Franklinová, což je stejně dravá a vyrovnaná závodnice jako Jess, takže už jsem se smířila se čtvrtou pozicí. O to je ten pocit hezčí. Z trati jsem nervózní nebyla, těžké tratě mi vyhovují. Spíš jsem měla takové to klasické sevření žaludku před závodem. Ale snažím se na tom pracovat a myslím, že mi to vychází,“ zhodnotila Fišerová, která se do top desítky probojovala jako jediná Češka. 

Sestry Satkovy skončily před branami finále – starší Martině patřilo 22. místo, Gabriela zaznamenala 16. příčku. „Potvrzuji, že je trať opravdu náročná, ale taková by na Světovém poháru měla být, aby otestovala ty nejlepší a kdo na to opravdu má. Musím říct, že i mně samotnou to pořádně otestovalo. Ukázalo se, že mám na čem pracovat, některé nájezdy mohly být lepší. Ale to se holt stane, je to součástí procesu. Mrzí mě, že se to nepovedlo tak, jak jsem chtěla, tím spíš tady doma v Praze. O jednom šťouchu vím, o tom druhém vůbec. Ale jak je člověk v zápalu, tak si to ani nemusí uvědomit,“ okomentovala Gabriela. „Udělala jsem chybu hned v první pasáži, kde jsem chtěla jet bránu napřímo a nevyšlo mi to. Ale nebýt téhle části, trať se mi moc líbila – jenže když už člověk jednou zachybuje, těžko se to vrací,“ byla zklamaná Martina. „Jsme tu doma a myslím, že jsem měla na víc. Nebýt té chyby, asi bych zbytek dojela dobře. Každopádně se mi v těchto dnech i špatně soustředí, protože mám zítra ráno státnice,“ dodala česká reprezentantka. 

🏆Lukáš Rohan ovládl nedělní závod singlířů a máme druhé zlato!💪🥇 #czechcanoe #ceskasilanavode

Zveřejnil(a) Český vodní slalom a sjezd dne Neděle 13. června 2021

 

Dramatickou podívanou nabídlo finále mužské kánoe. Český reprezentant Lukáš Rohan se na start vydal jako třetí v pořadí a hned na první bráně zaznamenal šťouch. Ve spodní pasáži však dokázal zrychlit a v cíli mu patřilo průběžné první místo. Tou dobou netušil, že mu jeho výkon bude stačit na premiérové vítězství v seriálu Světového poháru.

Jak jsem ťuknul první bránu, prolétlo mi hlavou, jaký jsem trouba,“ přiznal se zlatou medailí na krku český olympionik. „Naštěstí tam nebyl moc čas přemýšlet a jel jsem dál. Myslím, že mi to vlastně i pomohlo, že to ze mě spadlo. Ne, že by to nemohlo být horší, ale když začnete šťouchem na první bráně, tak je to fakt špatné a prostě jsem jel víc, než co jsem měl v plánu. Všechno mi to vycházelo, ani upřímně nevím jak, a díky tomu jsem předvedl tenhle neskutečný čas. Finálovou jízdu si vlastně moc nepamatuju, jel jsem ve velké euforii a zároveň i v lehkém naštvání z toho šťouchu. A jak mi to vycházelo, jelo se mi snadněji. Když jsem trať viděl prvně, říkal jsem si, že to bude hodně náročné. Včera to bylo ovlivněné tím, že některé branky byly hodně nízko, pro včerejší kategorie to bylo těžší. Nám je dneska trochu zvedly a díky tomu se většina těžkých kombinací dala zajet víc natěsno a tím pádem si to člověk zlehčil. Čistý čas 95 sekund je fantazie, je to 5 vteřin za Jirkou Prskavcem, to se mi mockrát nepovedlo. Je to jednoznačně můj největší úspěch kariéry. Navíc vyhrát se šťouchem je v našem sportu trochu neobvyklé a rozhodně to ukazuje, že ta jízda byla opravdu v něčem speciální,“ byl nadšený z fantastického výkonu Lukáš Rohan, kterého na podiu doplnil stříbrný David Florence z Velké Británie a Slovinec Benjamin Savšek.

Vojtěch Heger a Václav Chaloupka se bohužel do finále nepodívali. Heger rozjel závod výborně a držel skvělé mezičasy až do spodní pasáže, na brankách 22 a 24 se však nešťastně dotkl a do postupové desítky se nedostal. „Bohužel jsem to neudržel až do cíle, přišly dva hloupé šťouchy. S tím se finále nevyjíždí. Trať mi přitom ani tak těžká nepřišla. Jsou tam záludné pasáže, ale je hezká, klouzavá. Docela mi seděla. Škoda, že si jí už nezopakuju,“ řekl zklamaně po své jízdě Heger. Václav Chaloupka se nevešel do branky číslo 9 dle pravidel a vzápětí vyfasoval nemilosrdnou padesátivteřinovou penalizaci, která i pro něj znamenala konec nadějí na finále. „Už jak jsem tu bránu míjel, věděl jsem, že jsem tam byl špatně. Asi 10 cm mi chybělo, abych to projel ideálně. Trať je těžká, pro kanoisty obzvlášť. V některých místech nám chybí ten druhý list, ale o to je to zase hezčí, že se tím musíme vypořádat, jet přes ruku. Mně se trať určitě moc líbí. Byla to jen moje chyba, nikoliv tratě, že jsem to nezajel,“ uznal Chaloupka. 

Přindiš a Tunka berou v extrémním slalomu zlato a bronz

Světový pohár ve vodním slalomu v Praze-Troji ukončilo finále závodu CSLX v extrémním slalomu. Vít Přindiš potvrdil aktuální dominanci v této divácky atraktivní disciplíně a po evropském titulu z Ivrei přidal i vítězství na Světovém poháru v Praze. Pro bronzovou medaili si dojel Ondřej Tunka. 

Z osmi rozjížděk postupovaly do dalších vyřazovacích bojů vždy nejlepší dvojice závodníků. Na trati bylo osm gumových branek, povinnou částí bylo provedení eskymáckého obratu uprostřed trati. V silné sestavě v kategorii mužů si pro vítězství dojel domácí Vít Přindiš.

Musím říct, že mě tahle disciplína docela baví. Finálová jízda byla dneska docela příjemná, protože kluci tam bojovali u sebe. Já jsem měl mnohem více starostí v semifinále, kdy mě hodně atakoval Joseph Clarke. Finále už jsem si vlastně jen užil, protože jsem měl první start a první cíl, takže to bylo v pohodě. Bavilo mě to, řekl jsem si, že tenhle závod zkusím jezdit, sedí mi i loď, není to takové velké a neobratné. Většinou je v tomhle závodě velká improvizace o tom, co se děje v danou chvíli. Měl jsem jedinou taktiku. Tím, že jsem vyhrál kvalifikaci, jsem si mohl vybírat startovní plochu a já se chtěl za každou cenu vždycky dostat jako první do první brány. Pak jsem si už mohl říct, jestli pojedu doprava nebo doleva. Ale je to taky o štěstí, jestli se kluci rozhodnou na mě skočit a atakovat mě u protivody, jak se to stalo v semifinále, nebo mě nechají být, jako ve finále, kdy jsem si najel ke zdi, abych si to připravil a pak už jsem jen koukal, že tam nikdo okolo nebyl, což mě překvapilo,“ smál se evropský šampion v extrémním slalomu. 

Pro stříbro si dojel Novozélanďan Finn Butcher, bronz získal Ondřej Tunka. „Věděl jsem, že od začátku budu muset hrozně bojovat. Vždycky jsem měl tu nejhorší lajnu kvůli včerejší rozjížďce, která se mi moc nepovedla. Dařilo se mi až do semifinále, kde jsem to pokazil a už to bylo jenom na těch ostatních, kteří to museli zkazit víc, abych já mohl postoupit. Takže jsem dojel do cíle a ani jsem nevěděl, jak to dopadlo. Měl jsem opravdu velkou kliku. Tenhle závod je pěkné zpestření, ale samozřejmě mě mrzí, když na klasické slalomové závody koukám jen ze břehu,“ řekl bronzový český reprezentant, který doufá, že se dobře předvede v dalších závodech Světového poháru v Lipsku.

🥇 Ladies and gentlemen, Corinna Kuhnle and Vít Přindiš are the Extreme Canoe Slalom winners in Prague. 🥳 Congrats! 👏

Zveřejnil(a) Canoe Slalom Prague dne Neděle 13. června 2021

 

Z finálové čtveřice mezi ženami jako první projela cílem Rakušanka Corinna Kuhnleová, druhá byla Fionna Pennieová z Velké Británie a třetí Ruska Kseniia Krylovová. Nejlepší z Češek Tereza Fišerová skončila před branami semifinále, ostatní české závodnice se neprobojovaly z rozjížděk. 

Český tým získal na Světovém poháru v Praze-Troji celkem pět cenných kovů – zlato v K1 mužů (Jiří Prskavec), C1 mužů (Lukáš Rohan) i CSLX mužů (Vít Přindiš) a bronz v kategorii C1 ženy (Tereza Fišerová) a v CSLX mužů (Ondřej Tunka).

Světový pohár by se měl do Prahy-Troje vrátit přesně za rok, a to 10. až 12. června 2022. 

Text: A. Hrbáčková, kanoe.cz