V sobotu 6. listopadu proběhl 35. ročník silničního běžeckého závodu PALESTRA Kbelská 10. Z důvodu jarní nepříznivé situace vlivem epidemie covidu-19 byl tento termín netradiční, historie závodu ale zůstala nepřerušená. A to je skvělé!

Počasí závodu přálo, jako by chtělo trochu kompenzovat celkově složitou situaci kolem pořádání sportovních akcí. V podstatě všechny sportovní události letos hlásí výrazný úbytek účastníků, odchody partnerů, zvýšené náklady spojené s pořádáním… Situace je pro organizátory velmi složitá. A to si organizátoři Kbelské 10 s sebou naštěstí nenesli zrušený závod z roku 2020. Ten se jim totiž na poslední chvíli před lock-downem podařilo uspořádat.

Letošní hlavní závod odstartovala studentka Palestry a skvělá atletka Anežka Drahotová, která také předala medaile a ceny v dětských bězích. Ceny těm nejlepším běžcům z hlavního závodu pak předala místostarostka MČ Praha 19 Ivana Šestáková.

Závod na 10 km vyhrál ve skvělém novém traťovém rekordu (!) 30:12 min Jakub Zemaník (AK SSK Vítkovice). Mezi ženami zvítězila v krásném čase 37:19 Bára Stýblová (Lokomotiva Beroun). Mezi muži doběhl na druhém místě Lukáš Chwistek (AK SSK Vítkovice), třetí pak byl Pavel Kubričan (PSK OLYMP Praha). Druhou ženou v cíli byla Lenka Koubková (Spartak Praha 4), třetí mezi ženami doběhla Jana Pekařová (TJ Turnov). I letošní ročník byl opět současně Akademickým Mistrovstvím České republiky. Akademickými mistry se stali Lukáš Chwistek a Bára Stýblová. Kbelskou desítku lze běžet i jako štafetu. Tuto kategorii letos ovládli Jakub Skalka a Martin Beták z týmu Adidas Runners Prague, a to s časem 38:24. Do cíle nakonec doběhlo celkem 491 závodníků a 34 štafet.

Doprovodné aktivity závodu byly spojeny pod hlavičkou PALESTRA Wellness den. Vedle dětských běhů byla v Centrálním parku k dispozici diagnostika a poradenství PALESTRA, výuka první pomoci Armády ČR, předvedení výcviku psů AČR, nebo možnost zasportovat si na různých stanovištích.

Vzhledem ke skutečnosti, že organizátoři chtějí další ročník uspořádat v tradičním jarním termínu 5. března 2022, ihned po závodě se proto otevřela registrace na další ročník. „Věříme ve zvýšený zájem běžců proti letošnímu ročníku. Chtěli bychom na startu přivítat 1200 účastníků a tím zvrátit letošní trend klesající účasti závodníků. Myslíme si, že návrat k tradičnímu termínu nám k tomu pomůže“ řekl Tomáš Mirovský, ředitel závodu PALESTRA Kbelská 10, který vás tím současně zve na příští ročník, oblíbený „otvírák“ běžecké sezony.

 

FOTO: Petr Váňa