Slavnostní zahájení zimních olympijských her se uskuteční na pekingském stadionu Ptačí hnízdo již 4. února. Svou nominaci na letošní hry si vybojovalo 113 českých sportovců, to však ale ještě nemusí být konečné číslo.

Plénum Českého olympijského výboru, které schvaluje nominaci na olympijské hry, zasedalo 14. ledna. Slavnostní setkání se však s přihlédnutím k nepříznivému vývoji pandemie a blížícímu se začátku zimních olympijských her uskutečnilo na dálku a hlasování proběhlo prostřednictvím elektronické pošty.

Ačkoli schválení aktuální nominace plénem je spíše slavnostní formalita, v některých sportech stále ještě probíhají realokace nevyužitých míst i po 14. lednu. Proto se složení výpravy a celkový počet sportovců může ještě lehce změnit. Přihláška se do pořadatelské Číny odesílá 21. ledna a předpokládá se, že na ní bude uvedeno 120 – 130 sportovců. To by znamenalo, že by letošní výprava byla ta největší v české historii. Své zastoupení budeme mít ve všech patnácti sportovních disciplínách, poprvé se na hrách představí i čeští curleři, hokejistky nebo skokanky na lyžích. 

Praha sportovní samozřejmě fandí všem českým reprezentantům bez rozdílu. Přesto ale, podívali jsme se za zastoupení pražských rodáků v dosavadní olympijské nominaci. Pokud by existoval žebříček měst, jejichž rodáci budou reprezentovat na zimních OH, Praha by se v něm neztratila. Jsme si vědomi, že takový žebříček by byl zcela irelevantní. Důležitější by bylo, například, kde a v jakém klubu sportovec trénuje a připravuje se. Přes to, pro zajímavost… Pražských rodáků v nominačním seznamu najdete hned 15! V největším počtu jsou hráči a hráčky ledního hokeje, Praha bude mít své pomyslné zástupce také v curlingu, bobech nebo ve short-tracku. Ne jednoho Pražáka bude velmi zajímat i skeleton a notnou dávku fandění si užijeme při alpském lyžování.

 

Pražští rodáci na ZOH 2022

Kateřina Bukolská, Lední hokej

Roman Červenka, Lední hokej

Dominik Dvořák, Boby

Anna Fernstädtová, Skeleton

Michaela Hrůzová, Short-track

Ronald Knot, Lední hokej

Samantha Kolowratová, Lední hokej

Kryštof Krýzl, Alpské lyžování

Dominika Lásková, Lední hokej

Ester Ledecká, Alpské lyžování

Vojtěch Mozík, Lední hokej

Kateřina Mrázová, Lední hokej

Tomáš Paul, Curling

Zuzana Paulová, Curling

Aneta Tejralová, Lední hokej