Ve dnech od 25. do 27. února se ve sportovní hale TJ Sokol Královské Vinohrady uskuteční již čtrnáctý ročník mezinárodního turnaje a zároveň otevřeného Mistrovství České republiky ve freestyle frisbee – Frisbeer Cup 2022. Finálová kola proběhnou v neděli 27. února přibližně od 12 do 17 hodin. Během nedělního odpoledne, 27. února, se postupně představí ty nejlepší soutěžní dvojice a trojice ve finálových kolech.

Frisbeer Cup 2022 je koncipován jako Czech open, tedy otevřený turnaj, kterého se mohou zúčastnit i hráči ze zahraničí. I přes to, že účast bude stále ještě poznamenána restrikcemi spojenými s pandemií koronaviru, očekává se účast přibližně 50 soutěžících z celého světa. Tradičně nejsilnější zastoupení budou mít Německo a Itálie, zúčastní se ale také hráči z USA, Polska, Velké Británie, Norska či Dánska. Českou republiku bude reprezentovat zhruba desítka hráčů.

Turnaj patří mezi přední světové turnaje, na který se každoročně soustředí pozornost mnoha hráčů i fanoušků freestyle frisbee. Od roku 2010 je Frisbeer Cup největším halovým turnajem ve freestyle frisbee a po mistrovství světa vždy největší akcí sezóny. O významu a prestiži turnaje vypovídá také fakt, že se jej pravidelně účastní světová hráčská špička.

Dějištěm turnaje bude již tradičně hala TJ Sokol Královské Vinohrady. Pokud byste se ale nemohli turnaje zúčastnit přímo na místě, nevadí. Turnaj bude přenášen živě po internetu.

Co je to freestyle frisbee?
Freestyle frisbee je jednou z disciplín s létajícím talířem. Jeho princip spočívá v provádění akrobatických a technických triků s rotujícím diskem. Hráč od okamžiku nahození disku spoluhráčem předvádí celé sekvence nejrůznějších triků až do okamžiku chycení disku a nového nahození spoluhráči. Soutěžními formáty jsou dvojice a trojice. Dvojice se dále dělí na kategorii Open, Mixed a Women. Trojice mají pouze kategorii Open. O výsledku rozhoduje porota, která hodnotí tři kategorie – obtížnost, provedení a umělecký dojem. Rozhodujícími faktory jsou kreativita, technická zručnost, fyzická náročnost i originalita.

 

Foto: Česká federace freestyle disku, z. s.