Světová série Mezinárodní federace juda se stěhuje do Prahy. Pořadatelé turnaje kontinentální úrovně registrují rekordní startovní pole, obdrželi více než 570 přihlášek. „A to ještě kvůli válečnému konfliktu budou chybět týmy z Ukrajiny, Běloruska a Ruska a reprezentantům Kazachstánu nebyla udělena víza,“ vypočítal ředitel soutěže Petr Smolík.

European Open v Praze přivítá judisty a judistky ze 45 zemí a všech pěti kontinentů. Největší zájem o účast projevil německý tým, který přihlásil celkem 69 závodníků. Mezi významné postavy turnaje patří dvojnásobný mistr světa kategorie do 100 kilogramů Portugalec Jorge Fonseca či účastnice dvaceti grandslamových turnajů Slovinka Anka Pogačniková (-70 kg).

Domácí judo má v Praze reprezentovat 19 mužů a 8 žen. Lukáš Krpálek vstoupí do sezony později, David Pulkrábek se teprve dostává do formy a nejlepší české judistky Renata Zachová s Věrou Zemanovou jsou už ve fázi přípravy na mistrovství Evropy. Hvězdou českého týmu na European Open tak bude účastník letních her v Tokiu David Klammert. Třiatřicátý muž světového žebříčku „mínus devadesátky“ je ve své kategorii prvním nasazeným. V nedělním programu se představí i další olympionik Jaromír Musil. O nominaci na evropský šampionát se na pražské žíněnce poperou také Markéta Pauluová (+78 kg), Jan Svoboda (-81 kg) či Daniel Pochop (-73 kg).

Sobotní i nedělní program v UNYP Areně na Podvinném mlýně začíná v sobotu 5. 3. v devět ráno a vyvrcholí finálovým blokem v podvečer. Vzhledem k vysokému počtu účastníků připraví pořadatelé čtyři soutěžní tatami. Turnaj je tentokrát přístupný i divákům, samozřejmě v případě dodržení patřičných hygienických podmínek.

Na víkendový turnaj plynule naváže tradiční a silně obsazený tréninkový kemp v nymburském sportovním centru. „I tam budou samozřejmě platit přísná proticovidová opatření. Muži a ženy budou trénovat zvlášť a ještě v rámci dílčích tréninků judisty rozdělíme na více skupin,“ upozornil místopředseda svazu Smolík. „Na kempu očekáváme více než pět set závodníků.“

CSJu logo

foto: Český svaz Judo