Praha bude o velikonočních svátcích hostit házenou. Ve dnech 14. – 18. dubna 2022 přivítá v pořadí 29. ročník Prague Handball Cup, jednoho z největších házenkářských turnajů na světě. V oblíbeném velikonočním termínu hlavní město České republiky zaplaví tisíce mladých sportovců ve věku od začínajících školáků až po nejstarší dorostence. Turnaj se uskuteční po dvouleté pauze, kdy jeho konání neumožnila pandemická situace u nás i ve světě. Jedná se o jednu z prvních velkých akcí tohoto typu, která se opět vrací na scénu a naváže na předchozí dlouholetou tradici. Praha se může znovu těšit na zcela jedinečnou sportovní událost, která přesahuje hranice nejen naší země, ale i evropského kontinentu.

Na turnaji Prague Handball Cup objeví 379 družstev z 15 zemí, což znamená, že se v Praze bude házenou bavit na 6 000 nadšených sportovců. Oproti přechozím ročníkům se počet týmů snížil. Pro srovnání, v roce 2019 se turnaje zúčastnilo rekordních 635 družstev. „My jsme pochopitelně rádi, že nám družstva zachovala přízeň, a i letos se zařadíme mezi největší sportovní akce v Praze. Pokles počtu družstev je s ohledem na vývoj v posledních dvou letech pochopitelný, naopak nás těší, že se i přesto blížíme téměř čtyřem stům přihlášených týmů. Pro letošní ročník bylo naprosto zásadní udržet standard poskytovaných služeb na úrovni, na kterou jsou účastníci turnaje zvyklí z minulých let a zároveň vytvořit takové podmínky, aby se zde všichni cítili bezpečně.“  říká ředitel turnaje Jaroslav Chvalný.

Turnajem Prague Handball Cup prošlo za dosavadních 28 ročníků několik generací házenkářů, kteří se v dospělém věku prosadili až mezi největší hvězdy světové házené. Pro všechna družstva představuje Prague Handball Cup skvělou příležitost poměřit se s týmy z jiných zemí, poznat různé herní styly a navázat nová přátelství. Zároveň turnaj nabízí možnost navštívit v atraktivním jarním čase jedno z nejkrásnějších měst světa. Účastníci turnaje jsou z Prahy vždy nadšení a chtějí se do města v srdci Evropy znovu vracet. „Vedle házené je Praha pro všechny obrovským lákadlem a během velikonočních svátků jsou ulice Prahy plné mladých házenkářů. My jsme velmi rádi, že se i v letošním roce turnaj koná za podpory hlavního města Prahy, protože bez vzájemné spolupráce by organizace turnaje byla velmi komplikovaná. Naše poděkování za podporu patří i Městské části Praha 9, která zaštítila kategorii nejmladších házenkářů a házenkářek.“ vysvětluje Jaroslav Chvalný.

Turnaj zahájí úvodní duely v pátek 15. dubna v 9:00 hodin a celkem se odehraje 1.500 utkání na 28 hřištích po celé Praze. Prague Handball Cup vyvrcholí v pondělí 18. dubna finálovým programem v UNYP aréně na Podvinném mlýně a zápasy o 3. místo na výstavišti PVA Expo Praha v Letňanech. V obou halách jsou zápasy naplánovány od 8:00 do 17:00 hodin. Finálový den na Podvinném mlýně bude vysílat v přímém online přenosu TV Com.

Organizátoři si přejí, aby všichni účastníci odjížděli domů plní pozitivních zážitků a rádi se do Prahy v dalších letech vraceli. „Házená a sport obecně by měl přinášet všem radost a dobrý pocit. Chtěli bychom, aby všichni hodili za hlavu stres a napětí a každý den Prague Handball Cup si pořádně užili,“ uzavírá Jaroslav Chvalný.

I letos bude po celou dobu turnaje středem veškerého dění turnajové centrum v Galerii Harfa. Všichni účastníci i příznivci turnaje se i v letošním roce mohou bavit programem internetové Handball TV a zároveň sledovat aktuální turnajové dění na sociálních sítích a v turnajové aplikaci.

 
foto: Prague Handball Club, z.s.