Již 20. ročník Olympiády dětí a mládeže se nezadržitelně blíží. Ve dnech od 22. ledna do 26. ledna 2023 budou reprezentace všech 14 krajů ČR bojovat o medaile na zimní edici olympiády, a to v Královéhradeckém kraji. Hlavní město Prahu bude reprezentovat výprava 84 sportovců. Jejich výkony bude možné sledovat především prostřednictvím komunikačních kanálů Olympijského výboru a České televize.

Na zimní Olympiádě dětí a mládeže 2023 se bude závodit celkem v deseti sportovních disciplínách – Alpské lyžování, běžecké lyžování, biatlon, krasobruslení, lední hokej, lyžařský orientační běh, běžecké lyžování zrakově postižených, skicross, snowboard a šachy.

Olympijský oheň vzplane při slavnostním zahájení, které proběhne 22. ledna v královéhradecké ČPP aréně. Pražskou výpravu, která je krom sportovců složená také z jejich trenérů, asistentů a servisu, povede při slavnostním zahájení její vlajkonoš, úspěšný sportovec a olympionik, David Svoboda. Ten tak symbolicky přebírá štafetový kolík od svého bráchy Tomáše, který jako vlajkonoš vedl pražskou výpravu na poslední zimní olympiádě, která se konala v Karlovarském kraji.

Každý mladý sportovec, který se he zúčastní, si jistě odveze při nejmenším krásný zážitek. Ti nejlepší mladí sportovci si krom toho domu povezou i unikátní medaile, jejichž podobu navrhovala rovněž sportovkyně a současně výtvarnice, mistryně světa v karate z roku 2013, Radka Tesařová (Krejčová). Celkem je připraveno sto sad těchto cenných kovů, které budou během slavnostních ceremoniálů předávat olympionici a úspěšní sportovci.

Při poslední zimní olympiádě, která se konala v roce 2020, skončila pražská výprava na 6. místě. Zda se toto umístění podaří trumfnout, můžete sledovat poslední týden v lednu. My budeme pevně držet palce každému mladému sportovci, který bude na olympiádě dětí a mládeže reprezentovat Prahu a jsme přesvědčeni, že uvidíme fantastické sportovní výkony.

 

foto: Český olympijský výbor