Blíží se největší běžecká událost v České republice. Na 70 tisíc běžců, mezi nimi i mnoho olympioniků, vyběhne ve středu 16. září v jeden okamžik na tratě závodů T-Mobile Olympijského běhu po celé zemi. V čele bude hlavní město Praha, které hostí hned 6 závodů včetně největšího v oboře Hvězda. Přidat se může každý, stačí si vybrat trasu a přihlásit se na www.olympijskybeh.cz do 6. září.

Radost z pohybu, zdravý životní styl a olympijské hodnoty má za cíl vyzdvihnout největší běžecká akce T-Mobile Olympijský běh, která každoročně rozběhává v jeden čas na více než 80 místech po celé České republice desítky tisíc běžců.

„Za vším stojí myšlenka, že by se každý měl pravidelně hýbat. V letošním roce je více než kdy jindy potřeba posilovat svou imunitu a být tak odolnější vůči nemocem“, říká Petr Graclík, generální sekretář Českého olympijského výboru.

V Praze se uskuteční celkem 6 běhů. Běžci mohou vyrazit na Petřín, do Satalic či do Vinoře, do parku Ladronka či Královka, nebo na ten největší závod – zlatý běh v oboře Hvězda na Malém Břevnově, kterého se účastní kromě 1500 běžců i mnoho olympioniků. Mezi nimi nebude chybět ambasadorka závodů tenistka Andrea Sestini Hlaváčková.

„Mám radost, že je Olympijský běh úzce spojený s celým olympijským týmem a že to sportovci dělají z dobré vůle. Přijdou si v ten den na podporu olympijských myšlenek zaběhat a mísí se tak díky tomu profesionální sportovci se sportovními fanoušky a nadšenci, to se mi moc líbí,“ říká tenistka Andrea Sestini Hlaváčková, ambasadorka běhu. K ní se připojí i další sportovci jako olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda, nebo atlet Lukáš Hodboď, který na Olympijském běhu symbolicky zahájí novou sezónu.

Na běžce čeká v oboře Hvězda trať na 4,6 nebo 9,2 km, pro nejmenší závodníky trasy pro děti a doprovodný program pro celou rodinu. Registrace do všech závodů probíhají na www.olympijskybeh.cz. Startovné lze zakoupit od 150 Kč. Děti do 15 let běží v rámci dětských závodů zdarma.  Účastníci navíc neběží pouze pro sebe, část ze startovného jde na konto České olympijské nadace, která pomáhá sportovat dětem z finančně znevýhodněných rodin.

Foto: archiv akce