Jubilejní 10. ročník fotbalového turnaje CEE Cup se uskuteční v termínu 22. – 26. července 2022. Zápasy šesti týmů ve dvou skupinách se už tradičně odehrají na hřištích Tréninkového centra mládeže (TCM) AC Sparta Praha na Strahově a finálové utkání se odehraje, podobně jako ve všech posledních ročnících CEE Cupu, na prvoligovém stadionu v legendárním vršovickém Ďolíčku.

Letošního turnaje se zúčastní, kromě tradičních domácích týmů Sparty a Slavie, opět špičkové kluby ze zahraničí. Z Jižní Ameriky to bude brazilské Palmeiras SE a mexický tým Tigres UANL. Dalším týmem a současně nováčkem turnaje je anglický klub s velmi bohatou historií – Aston Villa FC. A v neposlední řadě je nám ctí, že v jubilejním desátém ročníku můžeme i v těchto nelehkých časech přivítat klub ze země tradičních účastníků turnaje, Ukrajiny. Letos se CEE Cupu zúčastní FK Dynamo Kyjev!

CEE Cup je prestižní mezinárodní přehlídkou talentů, jejichž vzájemnou sportovní konfrontaci pozorně sledují nejen specializovaní trenéři a fotbaloví skauti, ale prostřednictvím širokého mediálního zpravodajství i fotbaloví fanoušci z doslova celého světa.

„Po dvou opravdu velmi těžkých letech s Covidem, kdy jsme s velkou lítostí museli konání tolik očekávaného jubilejního ročníku opakovaně odkládat, jsme se letošního jara nemohli dočkat. Chvíle, kdy do našich životů, po všem předchozím, vstoupila válka na Ukrajině, nás poznamenala na věky. Proto jsme opravdu nesmírně potěšeni, že nám bylo dopřáno, abychom alespoň velmi skromným přičiněním mohli zmírnit utrpení několika mladých sportovců z Ukrajiny tím, že jim umožníme věnovat se tomu, co celý život milují – fotbalu. Aspoň na krátký čas, bez zvuků sirén oznamujících letecký poplach, či strachu z raketových útoků. Je velmi těžké, a vlastně nemožné, se vcítit do duší lidí trpících následky válečného konfliktu, lidí, kteří museli opustit své domovy, přišli o někoho ze svých blízkých.

 Jsme ale přesvědčeni, že desátý ročník bude znovu skvělou přehlídkou špičkového mládežnického fotbalu a že v Praze opět uvidíme mnoho vynikajících individualit, jakými v minulých ročnících byli například Adam Hložek, Tomáš Souček, Joshua Zirkzee, Danilo dos Santos de Oliveira, Adam Karabec a mnozí další“, uvedl Roberto De Blasio, zakladatel turnaje a Předseda organizačního výboru CEE Cupu.

Celý turnaj se jako vždy opírá o úzkou spolupráci jak s úseky mládeže Sparty a Slavie, tak o patronát ze strany FAČR a o obchodní partnery.

Sportovní ředitel mládeže AC Sparta Praha Ing. Jaroslav Hřebík zdůraznil: „Na turnaj se těším opravdu moc. To čekání na 10. ročník už bylo strašně dlouhé. CEE Cup představuje naprosto skvělou příležitost mezinárodní konfrontaci pro náš mládežnický fotbal v tak důležité kategorii jako je U19. A věřím, že nejen pro tu sparťanskou a slávistickou. Navíc v domácím prostředí. Soupeření se špičkovými zahraničními kluby je vždy neocenitelným zdrojem inspirace k dalšímu rozvoji naší klubové akademie“.

Čekání na další ročník turnaje už bylo dlouhé i pro pražskou Slavii. „Všichni už se na turnaj moc těšíme. Naše akademie zažívá velký rozvoj a nic jiného než ty nejtěžší zápasy, nás neposune dál. Zápasy CEE Cupu jsou tak vítanou příležitostí pro naše hráče i celý klub. Velmi si vážíme možnosti účastnit se už tradičně takto silně obsazeného turnaje. Letos navíc jde o jubilejní desátý ročník, což se jeví jako velmi dobrá příležitost konečně prolomit dosavadní historii a zapsat se mezi jeho vítěze“, odhodlaně vzkázal Petr Hurych, manažer akademie SK Slavia Praha.

Desátý ročník prestižního fotbalového turnaje CEE Cup rovněž nabídne atraktivní doprovodný program, konkrétně pak program pro děti.

Dětský program bude otevřen pro všechny děti ve věku od 5 do 12 let a jejich rodiny. Z aktivní účasti v rámci programu finálového dne si děti odnesou nejen krásné zážitky, ale také malé dárky.­

 

foto: CEE Cup Organizing Team